Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Промена Статута треба да значи боље функционисање органа власти

rssBookmark and Share

Ниш 10.11.2016. Јужна Србија Инфо

Уопштено гледано, добро је да се приступа изменама одређених чланова Статута града, којима се прецизније дефинишу одређени послови и организација рада саме градске управе, кажу из Демократске странке у Нишу.

ДС Ниш: Промена Статута треба да значи боље функционисање органа власти

Нажалост, за  време вршења власти СНС, идеја формирања више градских управа у циљу подизања ефикасности рада, је прерасла у начин за удомљавање и поделу „плена“ од стране страначких функционера, намирење странака у подели власти и добро је да се на овај начин зауставља таква пракса. Остаје нада да се у оквиру те јединствене управе која се формира овим изменама, неће формирати већи број секретаријата у односу на број садашњих управа и да се иза овог у ствари не крије намера да се постави већи број секретара секретаријата него што сада има начелника управа.

Одборници Демократске странке су у складу са мишљењем Ресорних савета Градског одбора ДС, активно учествовали на јавној расправи поводом Нацрта одлуке о измени Статута Града Ниша. 

Циљ сваке промене Статута треба да буде боље функционисање органа који сагласно својим надлежностима, треба да омогуће брже, квалитетније и ефикасније задовољавање потребе локалног становништва. Овај Нацрт само у извесној мери испуњава те услове док су поједине одредбе недовољно прецизне, чак и неприменљиве. 

Брисање става који предвиђа да су предузећа, установе и друге организације чији је основач или суоснивач Град Ниш, дужни да Скупштини града достављају на сагласност вишегодишњи план рада и развоја, годишњи програм пословања и извештај о раду за претходну годину, оставља простор да директори самовољно воде  предузећа и установе, а како смо до сада видели, од како је на власти СНС, таквим руковођењем предузећа и установе воде у све веће организационе и финансијске проблеме и питање је дана када ће такав систем доживети колапс. Како може оснивач да сам себи ускрати могућност контроле некога ко управља јавном градском имовином? 

Шта у ствари значи формирање три Службе и Канцеларије за локални економски развој ван градске управе? Да ли је њихово изузимање из јединствене градске управе у ствари формирање нових „центара моћи“ или задовољење нечијих амбиција? 

А где је у ствари Служба за одржавање и информационо комуникационе послове? Вероватно ће бити део градске управе, али у времену када се најављује да су информационе технологије један од најбитнијих потенцијала за развој, не само управе и подизања ефикасности државних органа, већ и уопште развоја привреде, руководство града ту област своди на ниво пратећих послова попут возача, одржавања хигијене и сл... 

Мењају се поједине одредбе Статута који регулише послове градске општине. 

Предвиђено је да један од послова градске општине даје претходно мишљење на програме рада јавних предузећа чији је оснивач Град што је контрадикторно, јер је сам Град, као оснивач, себе развластио по овом питању а даје надлежност градским општинама?

Нова обавеза градских општина, да ''помажу одржавање основних школа, дечјих вртића и задужних домова..'', изискује значајна новчана средства, имајући у виду стање у неким школама, вртићима и задружним домовима. ''Помагање одржавања'' је потпуно непрецизна формулација која може да се тумачи како коме одговара, што свакако није добро, поготову што се ради о установама које су од највећег значаја за друштво у целини, посебно школе и вртићи где бораве најмлађи. Такође то ће бити значајан ''удар'' на буџете градских општина с обзиром да је најављено смањење буџета, односно трансфера од стране града ка градским општинама.. 
Да ли је давање већих овлашћења градским општинама оправдано с обзиром на чињеницу да ће то додатно оптерећивати њихове ионако скромне буџете, а да им при том Град умањује приходе? 

И шта уопште  значи помагање одржавања дечијих вртића када постоји установа Пчелица у чијој се надлежности налазе дечији вртићи?

Предвиђа се такође да градске општине ''обезбеђују пружање правне помоћи грађанима за остваривање њихових права“. Ово је врло осетљива материја, како са становишта Устава и закона, тако и са становишта потреба грађана који нису у финансијској могућности да плате услуге адвокату.  Право на правну помоћ је Уставом зајемчено право које се остварује преко правне помоћи коју пружа адвокатура и преко служби правне помоћи које се оснивају у јединицима локалне самоуправе. Не треба изгубити из вида да градске општине немају статус јединица локалне самоуправе.

Како ће то бити уређено имајући у виду све законе који дефинишу ову област?

Да ли ће уз пребацивање надлежности градским општинама доћи и до пребацивања запослених из градске управе у управе градских општина? 

Овакав садржај Нацрта измене Статута Града Ниша намеће питање, да ли новим Статутом градска власт жели да децентрализује обавезе или  да створи нове функције? Да ли су прокломоване мере штедње и реформе само на папиру или ће се то десити и у пракси? Шта је основни концепт и визија предлагача Статута?

Демократска странка се у кампањи залагала за укидање Скупштина Градских општина и смањење броја радних тела, за смањење броја плаћених функционера а видимо да се ту ништа не мења. Шта се дешава са сталним радним телима, одборима и комисијама? Да ли ће оне и даље служити за намиривање страначких кадрова, јер имамо случај у неким градским општинама, да су  чак и чланови радних тела  плаћени?

Шта занчи промена Статута?Демократска странка сматра да је неоходно да се у јавну расправу укључи што шира и стручна и заинтересована јавност, да се организују трибине по месним заједницама, како би се постигао договор са грађанима и како би се направила управа по њиховој мери а не по мери апетита политичких функционера. У сваком случају, Демократстка странка ће се доследно залагати за прихватање предлога допуна и измене које ће се појавити током јавне расправе, као и за оне које је и сама изнела и то подношењем амандмана на седници Скупштине града на којој ће се разматрати предлог за измене Статута града. 
                     

 


#   Ниш   ДС   Извештај о раду   градска власт   измене   статут   градске општине
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима