Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Зашто се Комисија за избор директора не оглашава?

rssBookmark and Share

Ниш 02.10.2019. Јужна Србија Инфо

"Конкурс за директоре Дирекције за јавни превоз, Горице и Нишстана, расписан је 23. августа 2019. године. Иако је конкурс завршен, Комисија за избор директора заседала и прегледала пријаве, нико од надлежних не даје никакве информације о кандидатима ни о резултатима конкурса", питају нишке демократе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Саопштење са конференције за новинаре и изају председника ГрО ДС-а у Нишу,преносимо у целости..

" Пуних седам година наш град је у ВД статусу, где се из године у годину смењују ВД директори јавних предузећа. Конкурс за директоре Дирекције за јавни превоз, Горице и Нишстана, расписан је 23. августа 2019. године. Иако је конкурс завршен, Комисија за избор директора заседала и прегледала пријаве, нико од надлежних не даје никакве информације о кандидатима ни о резултатима конкурса.

Ниш је недавно добио титулу најнетранспаретнијег града у Србији, и та пракса се очигледно наставља.

Избор свих директора за време власти СНС у Нишу је очигледан пример страначког запошљавања и непостовања Закона.Сви смо били сведоци кршења закона да би се намириле страначке струје приликом избора директора ЈП и ЈКП у Нишу"-  истиче Миодраг Станковић председник Градског одбора ДС Ниш.

"Град Ниш је данас ВД град коме је потребан ВД спреј да би се шраф који се зове СНС демонтирао јер је он основни проблем нефункционисања много вецег и много битнијег система, система институција. Систем који угрозава функционисање институција је неодржив и мора хитно да се мења. Данас у Нишу се суспендују институције и одлучивање преноси у руке једне политичке странке и трочлане СНС кадровске комисије која у Нишу одлучује о свему.

Да подсетим, иако је СНС власт формирала Скупстинску комисију за избор директора, коначну одлуку ће изгледа донети комисија у сенци, не поштујући ни принципе транспарентности, јавности у раду а ни Закон, вец само и искључиво принцип чланства у СНС.

Демократска странка је указивала да је неопходно формирати комисију коју це чинити стручни људи и која це на јасан и јаван начин изабрати најбоље људе да воде ЈП и ЈКП у Нишу.

Поставља се питање да ли ће опет бити доведено у питање функционисање предузећа као 2017. године и да ли ће процедура до краја бити испоштована. Власт је угрозила функционисање града, јер од 02. октобра 2017. две недеље ЈП у Нишу нису имала директоре , нису имали овласћена лица која су заступала и потписивала документе, значи својим радом тј.  нерадом власт СНС је град увела у блокаду" - рекао је Станковић.

"Коректно би било да власт изађе у јавност и каже који су људи најбољи за обављање тако важних и одговорних функција у граду, а не да се крију иза комисије.

Цео прошли конкурс за избор 10 директора јавних предузећа је био под велом тајни, вероватно јер се то уређује и договара на "вишем" нивоу, у Београду,  где нисмо могли да стекнемо праву слику да ли је за ових 10 предузећа конкурисало 10, 50 или 100 људи. Зашто је то битно. Зато што не знамо да ли има толико стручних и способних кадрова који могу да управљају различитим предузећима, или је било 10-так људи који су били кандидати за сва јавна предузећа. Све је то говорило о некој врсти тајновитости и да конкурс није спроведен на регуларан и легитиман начин.

Проблем је сада што имамо комисију у истом саставу као прошли пут, а знамо колико је било неправилности приликом спровођења конкурса"- каже Станковић.

"Поставља се питање и стручности комисије, као и да ли је комисија радила по закону. Имали смо конкурс који је делимично окончан. За ЈП Нишстан конкурс који је расписан 2017. није окончан, а сада је расписан нови, како је то могуце? 

Захтевам транспарентност конкурса, с обзиром да то прошли пут није био случај. Да се биографије свих кандидата објаве на сајту града, како би сви имали увид у то који људи су конкурисали за која места. Тражим одговорност, само одговорност, јер морате бити одговорни не према својој партији него према грађанима- закључио је Станковић.


#   Ниш   ДС   Миодраг Станковић   Горица ЈКП   Нишстан ЈП   Комисија за избор директора
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима