Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС: Следи најтежа година у историји Ниша

rssBookmark and Share

Београд 14.01.2016. Јужна Србија Инфо

Ако је судити по почетку, ова година ће бити најтежа у историји Ниша, речено је на конференцији за новинаре у нишком ДС-у.

ДС: Следи најтежа година у историји Ниша

Државна ревизорска институција утврдила да је градско руководство ненаменски у 2014. години утрошило око 1,6 милијарду динара, односно петину градског буџета...

Посебно је интересантно да је само за неоправдано увећане плате од грађана узето и потрошено скоро 500 милиона динара. Те плате су исплаћиване великом броју функционера и прекобројно запослених по Уговору о делу.

Преко 96 милиона динара намењених санирању штета од поплава је такође ненаменски потрошено.

Локални антикорупцијски форум је податке о уоченим злоупотребама доставио Полицијској управи, Градском јавном правобранилаштву, Основном суду и другим надлежним органима..

Управни суд је прихватио тужбу и наложио поништавање, како је најављивано «највећег тендера у историји Ниша», тендера за јавни превоз. Процењена штета од тог, како се испоставило неправилно спроведеног тендера ће грађане Ниша коштати преко 120 милиона динара. 

Да ли због тога касне накнаде породиљама у Нишу, да ли због тога, иако је Скупштина града донела одлуку да накнада за беби пакет буде 9000, руководство града смањује износ на 3000 динара. Да ли због тога нема средстава да се набаве возила за чишћење снега па нас у јануару изненађује снег који пада кад му је време?

Како то да нико ни у граду а ни у републичкој власти до не зна ко плаћа концерт на Тргу за прославу Нове године? Да ли је посао комуналних полицајаца да обезбеђују концерт или да брину о комуналном реду у граду?

Хајде да се подсетимо како је било у време док је ДС вршила власт у граду:

- Надлежни државни органи нису пронашли пропусте у раду функционера града и градских општина иако су по пријавама садашњег руководства хапсили и приводили функционере под оптужбама да су оштетили град. Нико није осуђен, већ напротив сви су ослобођени од неоснованих оптужби!
- Накнаде породиљама не само да су биле на време исплаћиване већ су и незапослене породиље запошљаване кроз програм «Трудноћом до посла»
- Наталитетна политика је у то време била један од приоиритета градског руководства.
- Далеко мањи број функцинера је примао плату из буџета (нпр. у Градској општини Медијана су у време када је ДС вршила власт од функционера били плаћени председник општине, председник Скупштине, 5 већника и 3 председника комисија а сада се плаћа Председник општине, Председник Скупштине, заменик председника Скупштине, 5 већника, 7 председника комисија, секретар Већа) и није исплаћиван прековремени рад функционера у оволикој мери као што то ради садашње руководство. Надлежни органи су обавезали функционере да врате више исплаћена средства. Хоће ли то учинити?
- Прослава Нове године је организована на једном месту са много мање средстава а за много већи број нишлија. Ове године смо имали дочек на 4 места од којих је на 3 било једва по стотинак посетилаца.
- Руководство Ниша у време када је Демократска странка вршила власт је само организовало прославу Нове године, није нам Београд одређивао ко ће певати на прослави у Нишу нити нам је позајмљивао старе, истрошене украсе за улице! Да ли то значи да ћемо ускоро од Београда тражити дозволу и да радимо?

Неопходно је да сазнамо шта се дешава са новцем Нишлија, који из дана у дан теже живе, који ускоро неће имати од чега да плаћају разне намете које им ова власт намеће и што је још битније нишлије неће имати од чега да живе а градска власт им организује концерт за који нико незна ко плаћа.

Чињеница је да градско руководство не зна шта и како треба да ради, зато позивам Нишлијке и Нишлије да кажу свој суд о томе на изборима који нам се ближе.

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке.


#   Београд   ДС   буџет   председник општине   медији   конференција   Миодраг Станковић   градска власт   Градски одбор   чишћење снега   критика   Скупштина града   Управни суд
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима