Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ефикаснија и штедљивија локална управа

rssBookmark and Share

04.12.2013. Autor: Rts

Нишка локална самоуправа,свесна неефикасности у многим сегментима рада, одлучила је да примени концепт организације који је Тојоту извукао из кризе и поставио међу најуспешније компаније. За почетак, градски функционери присуствују предавањима о лин (lean) концепту.

Ефикаснија и штедљивија локална управа

Лин концепт организације и уштеде, који даје резултате у индустрији, здравству, управама, у Нишу је примењен најпре на дечјим клиникама.

"Највише ефеката је дало у делу комуникације дечјих одељења, односно дечјих клиника пре свега са Дечјом интерном клиником, а затим и са Гинекологијом, односно са блоком, јер смо ту отворили једну врућу линију", каже директорка Клинике за дечју хирургију и ортопедију професор др Анђелка Славковић.

Уз најкраћи и најбржи пут од породилишта до дечјих клиника који некада може да значи и спасен живот, постигнуте су и значајне уштеде у новцу, материјалу и времену. Све то увођењем концепта којим се уштеде постижу искључиво елиминисањем празних ходова и расипања средстава.

"Лин не уклања запослене већ омогућава да, кад уклоните расипање, активности које не дају добар резултат, те запослене прерасподелите на друге активности где је потребно да се убрза процес", каже предавач професор др Војислав Стоиљковић.

За концепт који је Тојоту поставио на здраве ноге, а дао резултате и у другим областима, заинтересовала се и градска управа у Нишу, у чијем раду градоначелник Зоран Перишић уочава слабости:

"Пре свега спорост и неефикасност и уљуљканост у једну стабилну ситуацију у државној служби, где не постоји ефикасност која реално постоји у приватном сектору."

Издавање грађевинске дозволе за мање од месец дана само је један од очекиваних ефеката, поред, наравно, смањења трошкова из буџета. А за упознавање са принципима лин приступа заинтересована је и Влада Србије.


#   Зоран Перишић   Дечја клиника   Анђелка Славковић   Градска управа
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима