Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Европски параламент изгласао безвизни режим за Србе са Косова – коначна потврда у септембру

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 24.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Посланици Европског парламента гласали су са 406 гласова за, 97 против и 94 уздржана да подрже слободно путовање без виза ка ЕУ у трајању до 90 дана за носиоце српских пасоша које је издала Координациона управа Србије. Ово осигурава да цела западнобалканска регија има исти режим виза за путовање ка ЕУ.

Фото: Управа царина илустрација
Фото: Управа царина илустрација

"Проширење либерализације виза ЕУ на српске становнике Косова важно је како би се спречила дискриминација ових грађана, који остају једина категорија становника Западног Балкана којима је још увек потребна виза за путовање у Шенгенско подручје“, изјавио је известилац ЕП Матјаж Немец. „Ова техничка одлука није покушај решавања спора између Србије и Косова, већ прагматично решење како би се осигурао једнак третман. Сада када је предлог усвојен у Парламенту, надам се да ће закон моћи брзо да буде финализован пре избора за ЕУ који се одржавају од 6. до 9. јуна", закључује Немец.

Следећи кораци

Закон ће сада проћи провере језичких стручњака и бити подвргнут поступку кориговања, укључујући и одобрење од стране Одбора за грађанске слободе и пленарне седнице ЕП-а, у септембру 2024.

Након овог поступка и формалног усвајања од стране Савета, може бити објављен у Службеном листу ЕУ и ступити на снагу двадесетог дана након објављивања.


#   ЕУ   Косово и Метохија   Косовска Митровица   Срби   визе   Северна Митровица   Европски парламент   безвизни режим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима