Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Југ Србије стратешки важан за државу

rssBookmark and Share

Пирот 27.01.2013. Izvor: Rts

Југ Србије стратешки важна територија и држава не сме дозволити да се ствари одвијају на њену штету, рекао премијер Ивица Дачић у Пироту. У наредних месец дана биће организован састанак представника пет округа са југа Србије о стратегији развоја тог региона, најавио Дачић.

Југ Србије стратешки важан за државу
Премијер Ивица Дацић изјавио је у Пироту да је југ Србије стратешки важна територија и да држава не сме дозволити да се ствари одвијају на њену штету

Дачић је, након обиласка компаније "Тигар Мишлен", рекао да је задовољан што је приватизација те компаније успешна,наводећи да је то, на жалост, редак случај у Србији.

"Југ Србије много је дао за Србију и нисам сигуран да му је Србија на адекватан начин одговорила. Од укупнг броја неразвијених општина највећи број се налази на југу. Ако томе додамо да је државни и национални интерес стратешки важна територија југа Србије онда никако не можемо да дозволимо да се ствари одвијају на штету Србије, а то је да има све мање становништва и да се све више упропаштава овај крај", рекао је Дачић.

Он је нагласио да је једини начин за спречавања расељавања југа Србије - стварање услова за норамалан живот који би био исти као и у другим крајевима земље.

"Ако се то не деси, имаћемо драстичне промене националног састава становништва, напуштање одређених крајева који су у значајној мери већ напуштени и додатно осиромашење овог краја Србија не сме да дозволи", поручио је премијер.

Дачић је поновио да ће наредних недеља у Нишу бити организован састанак градоначелника и председника општина свих пет округа с југа Србије са циљем да се направи једно тело које ће бринути о развоју југа Србије.

Премијер је рекао да инвестиције прошле године нису биле позитивна страна економске ситуације у Србији и да је главни задатак ове владе заустављање економског пада, повећење производње, долазак до нових инвестиција и заустављање вртоглавог повећања стопе незапослености.

"Циљ нам је да у овој години економски опоравак буде два одсто. Нема видљивијег економског опоравка без раста од пет одсто друштвеног производа годишње и то ће бити наш циљ до краја мандата ове владе", рекао је премијер.

Дачић је присутвовао презентацији "Тигар тајерса" и обишао погон за производњу путничких гума, након чега је изразио задовољство информацијом коју је добио од пословодства те компаније да је за 2015. годину планирано додатних 170 милиона евра инвестиција.

Те инвестиције повећаће производњу гума са осам милиона на 12 милиона, што ће омогућити 700 нових радних места, а премијер је рекао да Влада подржава овакво инвестирање и важно је да створимо амбијент у којем ће инвестирање бити могуће.

Након обиласка фабрике, Дачићу је уручено специјално признање "Људи за ново време - евро корак", на свечаности коју је у Дому војске организовао Радио Пирот поводом избора за личност године.

Специјално признање Дачићу

Премијер Ивица Дачић рекао је да је економија важнија од полтике и да Србија иде у Европску унију, не зато што је неко на то тера, већ да би народ живео боље.

"Сви они који кажу да нас неко тера у ЕУ - лажу. У ЕУ идемо да би било боље и да би овај народ живео боље, а не кад идемо у Бугарску да наша деца осећају да иду на запад", рекао је Дачић примајући специјално признање "Људи за ново време - евро корак", на свечаности коју је организовао Радио Пирот поводом избора за личност године.

Премијер је истакао да данас херојство није дати живот узалуд, већ да је херојство отварање новог радног места и изградња путева.



#   Пирот   Ивица Дачић   инвестиције   Радио Пирот   Мишлен   личност године   југ Србије
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима