Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Керковић: Да ли су морали да буду посечени кедрови стари више од сто година?

rssBookmark and Share

Ниш 01.05.2020. Јужна Србија Инфо

У Нишу, у дворишту Института за јавно здравље, током протеклог викенда, за време полицијског часа, посечена су два стогодишња стабла сребрног Атласког кедра изузетне лепоте и вредности, наводи у писму медијима Тамара Миленковић Керковић из нишког покрета "Двери".

Керковић: Да ли су морали да буду посечени кедрови стари више од сто година?

Саопштење преносимо у целости..

Ово импресивна стабла била су, не само споменици природе, већ и споменици историје Ниша јер су их посадили српски ратници по повратку са Солунског фронта

То је био израз њихове наде у будућност државе због које су прошли ратну голготу. Више од сто година ово дрвеће је расло крај Пастеровог завода, једне од најстаријих зграда у Нишу, у којој је указом краља Милана Обреновића, пре тачно 120 година формирана прва епидемиолошка установа на територији Краљевине Србије, и једна од првих у тадашњој Европи. Дрвеће је посечено јер се налазило на зеленој површини за коју су одговорни за овај екоцид одлучили да је то једино место у граду на коме се може поставити „лаки монтажни објекат“ лабораторије коју је Кина донирала Србији. 

Неколико дана раније Градска организација СП Двери Ниш упозорила је да ће стогодишњи кедрови испред  Института за јавно здравље бити посечени и упутила захтев градоначелнику Булатовићу и начелници Нишког округа да то спрече.

Овакав гест одговорних за сечу овог драгоценог дрвећа, а поготово у току викенда и полицијског часа, ГО СП Двери оцењује као израз изузетне небриге, примитивног односа и игнорантности власти и њихових СНС кадрова. Уместо обнове вредне зграде Пастеровог завода и Музеја здравствене културе који је закључан у овог оронулој згради, нишка СНС власт гради „Бехатон малу“ на централном градском Тргу и нечињењем допушта екоцид над дрвећем које је представљало живу успомену на некада велику и значајну државу. Има симболике и у чину постављања кинеске „монтажне лабораторије„ за тестирање, тик уз зграду у којој су се још пре једног века у Србији производиле вакцине против заразних болести. 

ГрО СП Двери Ниш захтева утврђивање законске, моралне и политичке одговорности за сечу овог дрвећа. Директор Института за јавно здравље или Влада ак о је она, по речима директора, извођач радова нису се за ову акцију обратили ни нишком Заводу за заштиту природе, а ни Заводу за урбанизам. Радови су се изводили у време полицијског часа, док се грађани Ниша притварају за много мање преступе. 

Морална одговорност за сечу дрвећа које за Нишлије има меморијалну вредност много је већа а штета непоправљива. 

Политичку одговорност за скрнављење природе и за небригу према историјском, природном и културном благу нашег Града сносиће актуелна власт. 


#   Ниш   СНС   Двери   дрвеће   Завод за јавно здравље   зеленило   Тамара Керковић
@sns_srbija @SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима