Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Коалиција Ниш мој Град" и "Покрет за преокрет" против сече стабала у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 16.02.2021. Јужна Србија Инфо

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш и Коалиција Ниш мој Град у саопштењима пристиглим на адресе редакција нишких медија, противе се сечи стабала у Нишу. Саопштења у целости можете прочитати у наставку текста.

"Коалиција Ниш мој Град" и "Покрет за преокрет" против сече стабала у Нишу

Саопштење Коалаиције Ниш мој Град

Још јануара прошле године сам покренуо одборничку иницијативу  којом сам предлозио 9 мера које треба применити како би се смањило  загађење ваздуха, поред осталог и да се хитно изради план пошумљавања и да се спроведе његова реализацију у циљу унапређења квалитета ваздуха у Нишу, који је  у последње време најзагађенији не само у земљи већ и много шире. До дана данашњег, плана још увек нема, напротив , после Булевара Немањића и Булевара Зорана Ђинђића, који су прошле године остали без неколико стабала, па чак и дела дрвореда, сеча дрвећа је настављена и у центру Ниша који је данас остао без бројног дрвећа па и без три јелке које су један од симбола Трга краља Милана- рекао је Миодраг Станковић опозициони одборник Скупштине Града Ниша.

“Поред страха за своје здравље због опасног вируса Цовид 19, грађани Ниша страхују јер удишу све загађенији ваздух. Здравље становника Ниша је угрожено, посебно хроничних, срчаних  болесника, асматичара и деце. 

Константно лоше стање ваздуха, доводи до смањења имунитета. А како се из дана у дан повећава број оболелих од вируса, загађен ваздух може само да погорша стање оболелих- каже Станковић.

Станковић је подсетио на студију која је објављена у медицинском часопису "Cardiovascular research" која је показала да би дугорочна изложеност загађености ваздуха, која већ изазива превремене смрти, могла да доведе до пораста ризика од умирања од ковида-19 у свету у просеку за око 15 одсто.

Сечом  дрвећа и уништавањем каквих таквих „зелених појаса“, додатно се загађује ваздух и створају погодни услови за „напредак“ вируса и уопште болести органа за дисање"- истакао је Станковић. 

"Уместо да обогаћују зеленило, да саде нова стабла, која ће нишлијама макар мало прочистити ваздух,  градска власт у интересу приватних инвеститора сече дрвеће која су посађена још пре 50 година. 

Захтевам да се хитно заустави епидемија сече дрвећа у Нишу. Док Корона вирус уништава плућа и животе Нишлија, градска власт уништава лепоту И плућа нашег града”- закључио је Станковић.

Саопштење ГО Покрета за преокрет Ниш

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш осуђује даљње уништавања зеленила у Нишу, које се наставило у празничне дане, сечом јелки и платана на Тргу краља Милана  и шеталишту.  По београдском, већ опробаном и некажњеном моделу,  из Савамале дрвеће је посечено у ноћним, односно у раним јутарњим часовима, у  време државног празника,  када је град још “спавао”.   Како је дрвеће посечено ван радног времена, пре шест часова, а како се ради о дану државног празника јасно је да је ово наставак  екоцида мимо воље Нишлија.    Само криминалци и однарођена власт овакву врсту  послова обавља ноћу.  Не прихватамо објашњења да се дрвеће, старо преко 50  година, не уклапа у нову архитектуру централног трга, јер да је чак и тако, дрвеће је могло бити измештено, а не посечено, поготову што се ради о здравом дрвећу. Не прихватамо ни објашњење да је у питању „само пет стабала“. Свако стабло, као и човек, има свој живот.        

Подсећамо да је бахата, нелегална градска власт, недавно  посекла  здраве кедрове без било каквог питања Нишлија. И то све поред пандемије корона вируса која влада у Нишу и целој земљи. Лјуди умиру сваки дан, а лекари саопштавају да је загађеност ваздуха један од фактора који повећава смртност од корона вируса. Нелегалну власт у Нишу то не интересује. Иако се густа магла, помешана са димом из димњака и аутомобиле надвија над градом нестручни нишки властодршци нам одузимају и ово мало кисеоника.

Ово се у Нишу  дешава по трећи пут. Пролетос су испред лабораторије Института за јавно здравље посекли два прелепа, здрава стогодишња стабла кедра, која су посадили ратници након повратка са Солунског фронта, и која су била под заштитом.

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш се пита да ли смо и могли имати илузију на ће овако однарођен режим водити рачуна о дрвећу, када не води рачуна о људима.


#   Ниш   Миодраг Станковић   Трг краља Милана   стабла   Покрет за Преокрет   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима