Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛДП: Подршка студентима

rssBookmark and Share

20.10.2011. Аutor : S.Radović |

Поводом најаве студената Београдског и других универзитета у Србији, да од четвртка отпочну протесте због лоших услова студирања и недовољно јасних критеријума, као и законских решења у области финансирања и примене Болоњског процеса, Млади Либерално демократске партије желе да изразе пуну подршку плановима да свој револт изразе оваквим видом демократског изражавања,саопштили су данас млади из Либерално демокрадске партије у Нишу.

ЛДП:  Подршка студентима

-Као и претходних година, сматрамо да су студенти са потпуним правом револтирани и да је у оваквим ситуацијима потребан шири друштвени концензус, да би се проблем, које прате процес студирања већ годинама уназад, решили,саопштили су данас из ЛДП-а у Нишу.

Самовоља и бахатост Министарства просвете и науке, као и појединаца у Влади Републике Србије сигурно не помажу решавању студентских проблема већ их само продубљују. Млади ЛДП-а овом приликом посебно указују на, у најмању руку,непристојно понашање помоћника министра, Слободана Јауковића, чије су изјаве, међу студентима постале парадигма све оне незаинтересовансти за студентски живот у Србији.

-Сматрамо да је сваки студентски протест легитиман уколико је подржан од стране легитимно изабраних студентских представника и организација, као и уколико су захтеви реални. С тим у вези сматрамо да је подела самих студената према политичкој или идеолошкој припадности погрешна и да не може водити продуктивности, као и да радикални методи у борби за студентска права не могу бити начин којим ће се доћи до позитивних промена,Наводи се у саопштењу.

Право на апсолвентске рокове и апсолвентски стаж је специфичност образовања у Србији већ деценијама и наше је мишљење да је њихово укидање погрешно, без обзира на новине које су ушле у образовни систем након усвајања Болоњског начина студирања.

Снижавање нереално високих школарина на дуже стазе, према нашем мишљењу такође мора бити предмет разговора студената и надлежних органа. Проблеми буџетских квота и финасирања у тешким финансијским и социјалним условима, у којима се већина грађана налази, морају бити приоритетно решени до краја године, како студенти не би стрепели и наредне године да ли ће морати да продају личну имовину да би платили студирање.

Универзитет са јасним условима добијања или губљења статуса буџетског студента, уредне примене Болоњских метода студирања уз поштовање вредности и специфичности Универзитета у Србији, као и квалитетно и употребљиво знајње, морају бити полазне тачке реформе високошколског образовања у Србији.

-Млади ЛДП овом приликом позивају све своје чланове, студенте свих факултета у Србији, да се прикључе својим колегама студентима и заједно се изборе за јасне и поштене услове студирања,Стоји у саопштњу младих Либерално демократске партије у Нишу.

Помоћник министра Слободан Јауковић примио је данас делегацију од шест студената који су прецизно формулисали своје захтеве у четири тачке, што представља добру основу за сутрашње преговоре у 13 сати са руководством Министарства просвете и науке.

 


#   студенти
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима