Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛДП предложио партнерство

rssBookmark and Share

18.10.2011. Аutor : S.Radović |

Председници Либерално демократске партије (ЛДП) и Савеза самосталних синдиката Србије Чедомир Јовановић и Љубомир Орбовић састали су се данас у Београду, а како су рекли после састанка, тема разговора није било прикупљање гласова и политичких поена, већ како да се у Србији боље живи и смањи незапосленост.

ЛДП предложио партнерство

-Нисмо дошли по гласове синдиката. Дошли смо по нешто што је за нас много битније, а то је могућност успостављања реда у Србији - казао је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић по завршетку састанка.

Он је истакао важност тога да се у Србији смањи незапосленост, као и да се успостави ред у, како је навео, контроверзним односима између послодаваца, запослених и државе.

-И послодавци и запослени су жртве неодговорне и прескупе државе - казао је Јовановић.

Председник ЛДП-а је синдикатима предложио и неку врсту партнерства.

-Предлажем партнерство, али с јасним планом. Не обећавамо нова радна места, не обећавамо милијарде инвестиција. У овом тренутку смо дошли да се договоримо око политике која ће спречити даљи развој незапослености - казао је Јовановић.

Он је додао да се такав договор може постићи кроз разговоре репрезентативних синдиката, репрезентативних послодаваца и државе.

-Оно што сам спреман да гарантујем јесте да подршка тој идеји неће остати мртво слово на папиру, што је по правилу свака економска идеја која је представљена синдикатима и за коју је тражена подршка у Србији - навео је Јовановић.

Он је изразио жаљење због тога што састанку с представницима синдиката нису присуствовали и остали политички актери попут председника Србије Бориса Тадића и лидера Српске напредне странке Томислава Николића.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић истакао је да није реч о састанку на којем се разговарало о међусобним понудама.

-Ми њима не нудимо гласове, нити говоримо о свом чланству, него просто трагамо за идејом и визијом каква Србија треба да буде и на добром смо путу - казао је Орбовић, оценивши да су такви састанци били потребни много раније.

-Ово није био тај облик састанка на којима ми нудимо вама, а ви нудите нама. Ово је било упознавање, хтели смо да медјусобно саслушамо идеје и видимо шта је од свега тога прихватљимо градјанима Србије - казао је Орбовић.

Председник Савеза самостални синдиката Србије Љубисав Орбовић најавио је данас да ће се на седници Већа, 28. октобра, разматрати најављени политички ангажман синдиката.

-Веће је наш највиши орган који доноси одређене одлуке, а након тога ћемо имати изјашњавање, казао је Орбовић новинарима у Београду.

Он је истакао да ће након 28. октобра моћи да се јасно разговара о начину и профилисању политичког деловања Синдиката.

Он је састанак оценио као веома интересантан, јер су установљене многе разлике, али и спремност да се о разликама разговара и да се оне превазиђу.

-Слажемо се у једном, а то је да Србија треба да буде правна држава, што за наше чланство значи поштовање колективних уговора, редовна исплата зарада и доприноса - казао је Орбовић.

Он је подсетио да је данашњи састанак с руководсвом ЛДП-а само један у низу састанака који ће Савез самосталних синдиката имати са релевантним политичцким представницима и стручнајцима.


#   ЛДП   Чедомир Јовановић   самостални синдикат   Љубисав Орбовић
@ldp @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима