Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Локални избори на КиМ - Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 17.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Грађани на Косову и Метохији данас бирају локалну власт у 38 општина, од којих је 10 са српском већином. Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа. Биралишта су отворена од седам часова, преноси РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

На Косову и Метохији, 1.885.000 грађана са правом гласа данас бира градоначелнике и одборнике у локалним самоуправама. Биралишта у отворена од седам сати.

Централна изборна комисија регистровала је 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

До 11.00 сати гласало више од осам одсто бирача

До 11.00 часова на целом Косову и Метохији гласало је 8,24 одсто бирача са правом гласа, према подацима објављеним на веб страници Централне изборне комисије.

Према подацима, од 1.885.448 грађана са правом гласа, до 11.00 сати, гласало је око 121.665 људи.

У општини Северна Митровица до сада је гласало 30,96 одсто бирача, односно 5.486 грађана.

У Звечану је 29,42 одсто или 2.024 грађана, у Лепосавићу је гласало 20,49 одсто или 1.696 грађана.

У Новом Брду је гласало 15,74 одсто бирача или 1.474 грађана.

У општини Приштина до сада је гласало 14.568 грађана или 8,70 одсто, подаци су ЦИК-а.

Учествује 5.346 кандидата 

Учествују укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина.

У десет општина са српском већином на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе "Српска народна слога", "Народно јединство", "Народна слога" и иницијатива "Слобода". Четири кандидата наступиће самостално.

Биралишта су отворена од 7 часова. Житељи Грачанице гласају у школи "Краљ Милутин". У Грачаници је нешто више од 20.000 бирача, а у свим српским срединама нешто више од 100.000.

Полиција је појачала присуство око бирачких места, тако да се не очекују већи проблеми, јавља репортер РТС-а.

У северном делу Kосовске Митровице гласали су председник Српске листе Горан Ракић и кандидат за градоначелника Милан Радојевић.

У бирачком центру у Техничкој школи, Ракић је рекао да је, према његовим информацијама, гласање свуда почело у седам часова и да се одвија без проблема.

Милан Радојевић, кандидат за градоначелника северног дела Kосовске Митровице испред Српске листе, изразио је очекивање да ће Срби успети да заштите свој интерес и сачувају своја права на KиМ.

Организовани одлазак на гласање

Иако су из Приштине у последњем тренутку гласачима који долазе из централне Србије тражили уместо брзог антигенског теста пис-си-ар тест или потврду о имунизацију, јутрос су из Краљева и других градова, аутобуси са гласачима кренули на локалне изборе, јавила је дописница РТС-а.

Они који су кренули на гласање кажу да се не плаше и да је сваки глас важан.

Представници Канцеларије за КиМ, који су и обезбедили организовани одлазак, кажу да ће омогућити одлазак до свих гласачких места.

Српска листа је јуче саопштила одлуку о изласку на изборе.

Предизборних активности у протеклих месец дана кампање готово да није ни било. Кандидати јесу излазили на терен, али без много контаката са бирачима, како због епидемијске ситуације, тако и због догађања на Јарињу и Брњаку, као и у северној Митровици и Звечану

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора на Косову и Метохији, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисани или негативан тест, али ће морати да држе физичку дистанцу.

Бирачко особље и посматрачи изборног процеса морају да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

Укупан број бирачких центара је 883, са скоро 2.500 бирачких места. Изборе ће надгледати стотинак посматрача ЕУ, а ту су и други посматрачи. Биралишта ће бити отворена до 19 часова, а први резултати се могу очекивати после 22 сата.  


#   избори   Косово и Метохија   Косовска Митровица   Грачаница   локални избори   Коронавирус   локални избори КиМ 21
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима