Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лучић за Инсајдер: Тврдње о фалсификовању резултата избора морају бити законски испитане

Bookmark and Share

09.04.2017. insajder.net, Јужна Србија Инфо

Изборни штаб Саше Јанковића саопштио је синоћ да су контролом 25 бирачких места, одабраних случајним узорком, дошли до доказа да је Александру Вучићу приписано 964 гласова више него што је добио и то тако што су фалсификовани записници.

Фото: insajder.net
Фото: insajder.net

На основу контроле ових бирачких места износе сумњу у регуларност целог изборног процеса. Вучић је у вези са наводима Јанковићевог штаба рекао, између осталог, да ће замолити РИК да јавно броји гласове.

Зоран Лучић, професор математике на ПМФ у Београду који се више од деценије бави изборима, за Инсајдер.нет наводи да је од пресудне важности да држава у складу са законом утврди да ли су бирачки спискови фалсификовани и ко је за то одговоран јер ће у супротном гласачи изгубити поверење у изборни процес и законитост.

Штаб Саше Јанковића: „Докази о нерегуларности изборног процеса“

У саопштењу изборног штаба Саше Јанковића наводи се да су од РИК-а тражили увид у џакове са изборним материјалом са 25 бирачких места одабраних по случајном узорку. Наводе да су на овим бирачким местима утврдили бројне нерегуларности, па и да су записници о резултатима гласања на појединим бирачким местима практично фалсификовани.

„Простом рачуницом, долази се до збира по којем је Александру Вучићу на 25 бирачких места приписано 964 гласа које није добио“, наведено је на званичном сајту Саше Јанковића уз пратећу документацију са бирачких места која су контролисали.

На основу тог броја, како наводе у саопштењу, долази се до закључка да је потенцијално на изборима украдено 319.000 гласова. До такве рачунице дошли су на следећи начин:

„Простом рачуницом, долази се до збира по којем је Александру Вучићу на 25 бирачких места приписано 964 гласа које није добио, што просечно по бирачком месту износи 38 гласова. Уколико се овај просек, узет на случајном узорку, помножи са 8.396, колико је укупно бирачких места, следи поражавајући закључак: Александар Вучић потенцијално је украо чак 319.000 гласова!“

Вучић: Замолићу РИК да гласове броји пред камерама

Премијер Србије и новоизабрани председник државе Александар Вучић изјавио је да ће да замоли Републичку изборну комсију да јавно, поготово пред камерама телевизије Н1, изброји гласове са председничких избора одржаних 2. априла.

На питање Н1 како коментарише наводе изборног штаба Саше Јанковића да је на изборима потенцијално украо 319.000 гласова, Вучић је негирао такве тврдње и оценио да је то "ноторна глупост",

Додао је и да он никада ништа није украо.

Оценио је и да је математичка рачуница коју су имали "није имао ни мали Ђокица", а тако нешто “не би урадио ни Саша Радуловић из Доста је било”.

Лучић: Рачуница није битна, битни су докази

Зоран Лучић са друге стране наводи да рачуница коју је извео изборни штаб Саше Јанковића није ни од каквог значаја, али њихове тврдње да имају доказе да су записници са бирачких места фалсификовани, што је кривично дело, морају бити провере у складу са законом.

„Оно што су они утврдили, колико разумем, да Вучић није добио онолико гласова колико је наведено у записницима са појединих бирачких места. Дакле неко је фалсификовао записник, није ништа гурано у кутије. Одговорне на овим бирачким местима је, према ономе што је утврдио Јанковићев штаб, било баш брига шта је у кутијама. Било је важно само да саставе записник из ког се види како је добар Вучићев резултат, иако тај резултат не одговара броју гласова у бирачким кутијама“, наводи Лучић.

Уз оцену да је фалсификовање записника „апсолутно неопростиво“, Лучић каже да је од пресудне важности да реагују надлежне државне институције .

„То мора законски да се гони. Вучић лично мора да ухвати људе који су фалсификовали записнике на бирачким местима. Ако то не уради ова држава је у озбиљној опасности. То значи да нико не штити законитости у овој држави. Одлучити да се не гони законски таква ствар то је апсолутно неопростиво. Значи да више никад нећемо имати поверења у људе који седе на бирачким местима. То значи да џаба излазимо на изборе. Ако се фалсификују изборни резултати, нама избори не требају. Ми онда џаба бацамо паре на изборе, нека их фалсификују и заврше тај посао. Ово мора законски да се гони, рачуница није битна“, закључује Лучић.

Он сматра и да је, уколико се утврди да је тачно да су записници на појединим бирачким местима фалсификовани, неопходно да се изврши провера на свим бирачким местима и да се утврди праве чињенице, односно прави резултати председничких избора.  


#   Александар Вучић   Саша Јанковић   Саша Радуловић   Доста је било   регуларност   бирачки спискови   кривично дело   инсајдер портал   председнички избори 2017   Изборни штаб   Зоран Лучић
@avucic @SasaRadulovich @DostaJeBilo @Insajder_net @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима