Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Матејевчани подносе тужбе због пашњака, градоначелница каже организатори протеста "збуњују и манипулишу"

rssBookmark and Share

Ниш 25.05.2023. Нишке вести, Јужна Србија Инфо

Мештани Горњег Матејевца код Ниша, поднеће Основном јавном тужилаштву у Нишу кривичне пријаве против надлежних због тога што је скупштинском одлуком том селу одузето 40 хектара земљишта на брду „Бели врх“, извештавају Нишке вести.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Одборник у Скупштини нишке општине Пантелеј Славиша Динић рекао је да ће мештани у току дана покренути и поступак пред Управним судом, због тога што сматрају да је одлука о одузимању пашњака незаконита.

„На јучерашњем протесту смо предложили руководству града да прихвати наш предлог да се на скупштинском заседању поново размотри одузимање пашњака селу. С озбиром да скупштинска већина није прихватила наш предлог поднећемо кривичне пријаве и покренути поступак пред судом“, изјавио је Динић.

Он је додао, да је градоначелница Ниша Драгана Сотировски за скупштинском говорницом изнела низ неистина што је изазвало додатно узнемирење мештана Матејевца. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је на данашњој седници Скупштине града најавила да ће град пашњаке у Горњем Матејевцу и Јасеновику дати на лицитацију пошто су се граду и држави јавиле фирме које су заинтересоване да закупе тај простор.

Она је казала да не може да објави чиме се баве фирме које желе да закупе пашњаке, јер можда не буду излицитирале тај простор, али, додала је, тамо неће бити рађено ништа што би угрожавало становнике Матејевца и Ниша.

„Вишње неће да сади и овце неће да чува сигурно, али неће да копа литијум, а још мање да складишти опасан отпад. Ја ћу одмах да поднесем оставку уколико на том простору буде ишта што ће угрожавати животну средину“, истакла је Сотировски.

Према њеним речима, нема ничег што је тајно и закулисано у одузимању пашњака, а они који организују протесте „узбуњују и манипулишу људима без разлога“.

„Истина је да тај простор није искоришћен од 1994. године када је дат житељима Горњег Матејевца и Јасеновика. С обзиром да су се и држави и граду јавили инвеститори заинтересовани за закуп, држава је одлучила да поново узме то земљиште“, изјавила је Сотировски.

Она је казала да је одлука о одузимању земљишта морала да буде донета на хитној седници Скупштине града јер је истицао рок за добијање сагласности од државе за давање земљишта у закуп. Додаје и да на јучерашњем
протесту није било никога из тих села, већ су то људи које добро познају и који „врте исту причу“.

Градски већник Ненад Станковић казао је да ће такође поднети оставку на том месту, ако му неко доведе неког из села Јасеновик, а да је јуче био присутан на протесту.

Та организација која је била у самом Матејевцу кад су били Дани жалости, толико о томе колико неко поштује несреће које су се догодиле у Србији. Више је људи дошло из Ниша него што је било мештана Матејевца. Манипулација чиста. Знате колико је људи било из Јасеновика јуче овде испред? Ниједан. Ево, доведите неког из Јасеновика ко је био јуче, ја ћу оставку да поднесем на месту члана Градског већа „, поручује он.

Одборник опозиционе одборничке групе „Ниш мој град“ Драгослав Ћирковић рекао је да град нема законска права да одузима пашњаке мештанима и да их даје у закуп.

„Законом којим је то земљиште враћено село забрањује се промена намене земљишта, осим за изградњу рибњака. Уколико сте већ изашли за говорницу требало је да кажете шта ће се тамо градити и онда неће бити узнемирења људи. Не знамо и даље шта ће бити тамо“, изјавио је Ћирковић.

Одборник одборничке групе „Ниш мој град“ Миодраг Станковић је казао да је одлука о одузимању пашњака донета без јавне расправе и обавештавања мештана шта ће се на том простору градити.

„Људи су уплашени. Ви сте изгубили осећај за грађане, морате да разговарате са њима. Ви сматрате да све можете и да тако треба да буде. Покушајте да чујете људе“, изјавио је Станковић.

Становници Горњег Матејевца су у протекла два месеца два пута протестовали због одузимања пашњака. Током јучерашњег протеста испред Скупштине града су на скоро један сат блокирали саобраћај у Улици Николе Пашића.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Горњи Матејевац   Славиша Динић   пашњак
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима