Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Напредњачке муке на локалу

rssBookmark and Share

Лесковац 28.03.2015. Политика, Јужна Србија Инфо

Неки локални функционери стављају знак једнакости између партије и секте, а не схватају да политичко једноумље у СНС-у није пожељно, каже Игор Мировић о превирањима у локалним одборима странке у Нишу, Брусу и Лесковцу.

Фото Танјуг
Фото Танјуг

Распуштањем Градског одбора у Нишу напредњаци су почели да уводе ред у странци. Да почетком ове недеље Извршни одбор СНС-а није наложио да се за два месеца у већини општинских и градских одбора одрже избори, сценарио из Ниша сигурно би се поновио у још десетак локалних одбора које тресу унутарстраначке свађе и размирице, као на пример у Брусу и Лесковцу.

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић каже да је у Нишу била најкритичнија ситуација и да су сви органи странке покушавали да реше проблем у граду на Нишави, али без резултата.

„Да би тај одбор усредсредили на решавање конкретних важних циљева битних за град Ниш, у протеклој години одржали смо најмање двадесетак састанака, а помоћ у превазилажењу проблема пружили су и чланови Извршног одбора и Председништва. Све је то пало у воду, јер је један број истакнутих чланова своје интересе ставио изнад јавних и страначких циљева. То једноставно није могло више да се толерише, па смо распустили градски и свих пет општинских одбора у Нишу”, објашњава Мировић и додаје да ће у овом граду странка поставити повереника највероватније до краја недеље.

Мировић наглашава да су у СНС-у задовољни радом у више од деведесет одсто општинских одбора, јер испуњавају све задатке које од њих тражи странка. Ипак, напомиње да има одбора где нису задовољни стањем у њима нити њиховим радом јер, како каже, воде их незрели и сујетни људи. „Један од циљева унутарстраначких избора јесте да се изаберу нови људи.”

Као један од проблема у локалним страначким одборима наводи и погрешно уврежено мишљење да сви у локалним одборима морају исто да мисле.

„Један број локалних функционера ставља знак једнакости између партије и секте, а не схватају да је то погрешно и да политичко једноумље у СНС-у није пожељно. Штавише, руководство СНС-а тражи да се поштују друга размишљања и да се ти људи изаберу на одређене функције, а не да они који су у мањини буду изопштени из странке. Због неприхватања другачијег мишљења имамо проблеме и у Нишу, а ништа боља ситуација није ни у Лесковцу и Брусу”, нагласио је Мировић.

Игор Мировић очекује да ће до средине маја избори бити завршени и да ће они довести до позитивних промена у Главном одбору, јер председници општинских и градских организација чине његов састав. Касније ће бити именовани окружни и покрајински одбори.

„Тиме ћемо заокружити нову структуру страначких органа и бити потпуно спремни за локалне и покрајинске изборе, који се очекују крајем ове или најкасније почетком следеће године”, казао је потпредседник СНС-а.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је осим провере популарности локалних лидера одржавање унутарстраначких избора у СНС-у веома важно – да би удахнуло живот странци. Он сматра да је добра одлука да се сада одрже избори у општинским одборима СНС-а, јер сумња да би ауторитет и харизма лидера партије Александра Вучића могли у потпуности да прикрију недостатке на локалу.

„Код моћних и великих владајућих партија, какав је сада СНС, добро је да се одржавају унутрашњи локални избори да би се на локалу протресла та учмалост. Долазак нових људи значи и проток нових идеја и енергије која је важна за напредњаке пред редовне локалне и покрајинске изборе следеће године”, сматра Анђелковић.

Изборе у СНС-у на локалу види и као шансу да се мало „проветри” странка у којој су своје уточиште после победе напредњака на изборима 2012. нашли одбори неких других странака, као што су ДСС, СРС и ЛСВ.

„Код нашег народа традиција је да се приклањају победнику, па су после 5. октобра 2000. године одбори масовно прелазили у неку од партија на власти, а најгора ситуација је управо на локалу – зато су ови избори у СНС-у драгоцени”, додаје Анђелковић.

Коментара: 0


#   Лесковац   СНС   Брус   Александар Вучић   избори   Зоран Перишић   Игор Мировић   политика   свађа   распуштање   Градски одбор   Радомир Николић   Драгомир Анђелковић   локални избори   Извршни одбор
@sns_srbija @avucic @ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима