Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народни посланик "Двери" из Ниша Тамара Миленковић Керковић: 10 питања за нишку локалну власт

rssBookmark and Share

Ниш 25.05.2023. Јужна Србија Инфо

Више посланичких питања која указују на злоупотребе нишке локалне власти и гажење јавног интереса Нишлија поставила је на 23. маја на почетку седнице Парламента народни посланик Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери, пише у делу саопштења медијима.

Народни посланик "Двери" из Ниша Тамара Миленковић Керковић: 10 питања за нишку локалну власт

Саопштење преносимо у целости..

Поред питања везаних за околности трагедије и ескалације насиља у Србији, за стање у породилиштима и односу према породиљама, смрти породиље у Аранђеловцу, о крађи струје у ЕПС-у, о улози ЕУ и UNDP у разоружавању грађана Србије и о улози невладиних организација у српским школама и скандалозних непризнатих психотерапијских метода примењених на трауматизованој деци након масакра у ОШ "Владислав Рибникар", проф. Миленковић Керковић упутила је више питања министарствима и институцијама којим тражи заштиту нишке имовине, новца и грађана Ниша од најгоре власти у историји Ниша и њене прве даме, градоначелнице Драгане Сотировски.

Сви грађани Србије су у преносу уживо чули следећа питања:

1. Због чега РЕМ није одговорио на пријаву упућену још 9. фебруара због говора мржње и таргетирања опозиције на нишкој ТВ Белами у прилогу којом су се народни посланици од стране квази-новинарке опозоције називали "силеџијама, изродима, болесним и издајницима који сарађују са Куртијем " на локалној ТВ Белами чији је власник Витко Радомировић за разне медијске пројекте инкасирао више од 2 милиона евра пара грађана Ниша, више од половине свих пара за суфинансирање медија у Нишу за последњих 7 година.

2. Како је могуће да фирма "Тесла парк" иза које је кипарски капитал компаније Карић већ продаје станове а да није урађен ни План генералне регулације ни План детаљне регулације, а ни грађевинска дозвола. Како је инвеститор "Тесла парк" сигуран да ће за насеље "Бетовен парк" добити грађевинску дозволу иако су урбанистички планови оспорени на јавној расправи, чији је кворум фингирала Комисија за планове Града Ниша и након кога је Тања Обрадовић поднела оставку. Како је власник "Тесла парк" управо у 2021. години основао своју фирму, и то шест месеци пре пре измене Генералног урбанистичког плана којим је Комисија за планове омогућила измену намене земљишта из јавне у мешовиту и дозволила градњу на последњој зеленој површини од 3,5ха у општини Палилула. Због чега су Комисија за планове и тадашњи Градски урбаниста дозволили отимање од Нишлија земљишта предвиђеног за парк, спортске и рекреативне активности како би се омогућило инвеститору Карићу да ту гради стамбено насеље? Због чега је Комисија за планове од Палилулаца отела земљиште упркос томе што су упозорени на све недостатке. Нема Елабората о утицају на животну средину иако ће се посећи 3,5 хa зеленила и шуме, нема сагласности одговорних институција, нема одговарајуће канализационе и енергетске инфраструктуре у делу града најпогођенијем поплавама, поред гасног складишта и на глини некадашње Циглане. Да ли тврдња градоначелнице Драгане Сотировски о "тајанственом инвеститору" и њено негирање ноторне чињенице да се ради о компанији Карић представљају потенцијалну трговину утицајем, и зашто нишко Тужилаштво није испитало моје наводе да и она и Комисија за планове раде у интересу ове компаније?

3. Да ли ће одговарати архитекта из Завода за урбанизам Тамара Јовановић која је са бившим чланом Комисије за планове арх. Кондићем још 2022. године за фирму "Тесла парк" израдили План детаљне регулације за општину Палилула којим су 3.5 хектара зеленила свели на 10 ари зелене површине и противно законима и правилима струке урадили детаљни план годину дана пре него што је у процедуру ушао План генералне регулације? Чему толика журба по цену кршења Закона?

4. Да ли је истина да Постројење за пречишћавање отпадних вода вредну од 50 до 80 милиона евра, које градоначелница Сотировски већ 3 године најављује у Нишу, а чију је изградњу на тендеру добила турска компанија"Арбиогаз" има БЕЗВРЕДАН И НЕУОПОТРЕБЉИВ ПЛАН који је плаћен милион евра? Да ли је тачно да извођач , турска компанија сада ради други План, за шта је потребно још годину дана? Да ли је тачно да је постројење за пречишћавање прескупо, застарело и велики загађивач ваздуха, и да ли ће живот у селима поред локације "Цигански кључ", у Лалинцу и Поповцу бити могућ?

5. Како је могуће да је зграда Занатске задруге у Нишу на елитној локацији уписана као власништво Града без правног основа, а у току судског поступка који се још увек води између Града и Удружења занатлија Ниша ЈКП Медијана избацује ствари стране у спору Удружења занатлија Ниша?

6. Због чега запослене у јавном сектору у Нишу њихови руководиоци присиљавају да иду на Митинг у Београд 26. маја и то и у комуналном сектору, у школама и болницама? Због чега је позоришна представа померена за дан унапред, док званичници тврде да притисака нема.

7. Како је могуће да фирма без запослених добије на тендеру у Нишу за пројекат безбедности у саобраћају?

8. Шта је учињено и за колико је у Нишу смањен број од 7500 породица који у Нишу живи без струје, попут незапослене мајке 5-оро деце са мужем инвалидом, без посла, која је изгубила и статус потрошача.

9. Да ли ће градоначелници Ниша, Булатовић и Сотировски заједно са Дирекцијом за изградњу Града одговарати за избор понуђача и уговор за поплочавање нишког Трга са фирмом Баувезен, која је и тада, приликом избора на тендеру била на црној листи, била један од највећих пореских дужника а сада се налазе у стечају а руководство је похапшено?


#   Ниш   Двери   Тамара Јовановић   локална самоуправа   Скупштина Србије   Витко Радомировић   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима