Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Не изводите децу на барикаде

rssBookmark and Share

17.10.2011. Аutor : S.Radović |

Либерално-демократска партија затражила је у понедељак да се провере информације да ће на српске барикаде на северу Косова, чије је уклањање најавио Кфор, бити изведена и школска деца без знања родитеља.

Не изводите децу на барикаде

У саопштењу ЛДП-а се наводи да су ту странку контактирали "престрашени родитељи" са севера Косова који "тврде да поједини директори средњих школа намеравају да изведу ученике из школа на барикаде, и то без дозволе родитеља".

"Ради се о малолетној деци и њихови животи, здравље и мир не смеју се угрожавати због било каквог политичког циља. Најопасније је да сада завлада метеж у коме ће неко страдати, а нарочито је недопустиво да таква опасност прети деци", навео је ЛДП.

Та странка је поново затражила од државе и друштвених институција у Београду да "хитно позову на уклањање барикада и тиме спрече хаос, страх и узнемиреност због могућих сукоба код Срба на северу Косова".

Кфор је најавио уклањање барикада на северу Косова, али је та акција одложена за уторак.

Упркос томе српски становници Ибарског Колашина окупили су се у понедељак ујутро око главне барикаде у селу Жупче како би се супроставили евентуалном покушају Кфора да са пута који води од јужне Косовске Митровице ка административном прелазу Брњак уклоне препреке које су Срби поставили пре месец дана.

Они ће се читавог дана смењивати и дежурати на барикадама, и најављују да ће протести бити мирни.

Међу окупљенима има жена и деце, а у Колашину у понедељак неће радити школе. Представници окупљених Срба изајвили су да је у току генерална проба онога што ће Срби радити када војници Кфора крену да уклањају барикаде.

Они су навели да ће, ако не буде постигнут договор и пронађено решење које ће за њих бити прихватљиво, после уклањања постојећих барикада поставити нове.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима