Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Немачка 25 година после: Зид и даље стоји

Bookmark and Share

31.10.2014. БЕТА-Јужна Србија Инфо

Уочи обележавања 25 година од пада Берлинског зида, економска подела између истока и запада Немачке све је мања али ипак и даље присутна, оцењују економисти.

Немачка 25 година после: Зид и даље стоји

После рушења Берлинског зида 9. новембра 1989. године, тадашњи канцелар Хелмут Коле обећао је привредни процват источној Немачкој, у којој је тржишна економија полако мењала слику комунистичке структуре тог дела земље.

Западни део земље је од тада уложио између 1.500 и 2.000 милијарди евра за финансирање уједињења две Немачке, рекао је професор јавних финансија у Лајпцигу Томас Ленк, али је додао да је тај "пакт солидарности" финансирао приход од додатно уведеног пореза.

Ленк навео је да опстају "слабости" привреде истока Немачке, јер су најбоље финансијске институције на западу, а с тим и најбољи послови и зараде.

"Јасно је да процес уједињења није још завршен, али постоји светло на крају тунела", рекао је економиста Микаел Бурда с Берлинског универзитета.

Према његовим речима, породице на западу имају и даље веће зараде, јер је стопа незапослености већа на истоку.

ре 10 година било је 18,4 одсто незпослених на истоку, два пута више него на западу Немачке. У септембу се та разлика смањила, али и даље постоји. На истоку стопа незапослености износи 9,7 одсто а на западу 6,5 одсто.

Берлински зид, изграђен 1961. и срушен 9. новембра 1989. године, представља симбол Хладног рата.


#   Немачка   годишњица   берлински зид
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима