Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Плате у градским јавним предузећима и преко сто хиљада динара

rssBookmark and Share

19.11.2014. Белами, Јужна Србија Инфо

Заменик градоначелника Љубивоје Славковић на једној од ранијих седница градске владе најавио је, да ће у што краћем року бити прикупљени подаци о висинама зарада руководилаца јавних и јавно-комуналних предузећа, највишим и најнижим зарадама у њима, што је требало да буде реакција на захтеве појединих предузећа да повећају цене својих услуга.

Ниш: Плате у градским јавним предузећима и преко сто хиљада динара

Како је тада Славковић рекао, неморално је да се посеже за кредитима чији је гарант буџет града који нема могућности да утиче на висину плата директора, а део недомаћинског понашања се сваљује на терет грађана Ниша – корисника комуналних услуга. Да би прикупљање података било ефикасно на истој седници за тај посао задужио је градског већника Милоша Банђура, а новинарима је најавио да ће сви прикупљени подаци бити доступни на званичном сајту града, у року од две недеље. Већник Банђур каже да лично не сноси никакву одговорност за "неизвршени" задатак.

Званично сам употио захтеве пословодствима свих предузећа и дао им рок до 16. октобра да ми доставе тражене податке. Добар део њих је испоштовао и рок и захтев, али директори ЈКП Наисуса и Дирекције за јавни градски превоз су се о њега оглушили. О томе сам упознао и градоначелника Перишића који ми је рекао да ће лично захтевати од два менаџмента да доставе податке, међутим до данашњег дана то се није десило. Очигледно, да неки директори не осећају обавезу да било коме полажу рачуне за оно што раде, коментарише већник Банђур.

 

Најниже и просечене плате

Дирекција за изградњу града

најнижа 33.086

просечна 49.707 дин

Градска стамбена агенција

најнижа 26.513

просечна 58.499

ЈКП Тржница

најнижа 31.045

просечна 39.212

ЈКП Топлана

без података

ЈКП Паркинг сервис

просечна 45.345

ЈКП Горица

просек неквалификованог радника 29.500

са високом стручном спремом просек 58.280

ЈКП Медиана

без података

ЈП Нишстан

без података

Ако се изузму менаџменти и примања у Наисусу, Дирекцији за јавни градски превоз и Обједињеној наплати, који су редакцији још увек недоступни, најплаћенији директор неког нишког јавно-комуналног предузећа је директор сектора пијачарства у Тржници.

Он је у августу ове године примио укупно 128 529 динара. Следи директор сектора инвестиција истог предузећа са 124 500 динара, па директор финансија са 120 500 динара. Директор ЈКП Тржница, према расположивим подацима, истог месеца примио је 80 802 динара, али ово предузеће има и извршног директора који је, баш као и самостални ревизор у истом предузећу, у августу зарадио нешто више од 119 хиљада динара.

У августу ове године, директор Паркинг сервиса зарадио је 116 хиљада динара, што је за 22 хиљаде мање него крајем прошле године, када је зарадио 138 480 динара. Његовом заменику у августу ове године исплаћено је 89 100 динара.

Са платама преко 100 хиљада динара су и директор Топлане – у септембру примио 111 хиљада динара, директор Нишстана који је примио 107.100 динара и директор Дирекције за изградњу града који је за август примио 104 хиљаде динара. Плата директора Градске стамбене агенције је близу 96 хиљада динара, ЈКП Медиана 91.050, ЈКП Горица 88.530 динара.

Оно што пада у очи је број руководоћег кадра по предузећима које по логици и прима највише плате. ЈКП Горица има највише директора, чак девет – генерални, заменик, директор одсека сигнализације и расвете, зеленила, погребних услуга, за правне и опште послове, економског, за информатичке технологије и техничко одржавање и за инвестиције и маркетинг.

 

За њихове плате предузеће месечно издваја близу 737.500 динара. За шест највећих плата у Тржници потребно је око 693 хиљаде динара месечно, а за четири директора Медиане 340 хиљада, а за два директора и саветника у Нишстану 270 хиљада динара месечно.


#   јавна предузећа   инвестиције   Љубивоје Славковић   Паркинг сервис   Милош Банђур   руководиоци   градски превоз   зарада   Дирекција за изградњу   Градска стамбена агенција
@Milos_Bandjur @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима