Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка опозиција оптужује за фалсификовање записника и неправилности на изборима

rssBookmark and Share

Ниш 12.06.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Опозиција у Нишу тврди да су записници са бирачког места број 10 у општини Медијана фалсификовани, док на бирачком месту број 18 нису поштована правила за гласање ван бирачког места. Представници четири изборне листе захтевају понављање избора на овим местима, а жалбе су поднели Вишем суду у Нишу.

Нишка опозиција оптужује за фалсификовање записника и неправилности на изборима

На конференцији за медије, опозициони лидери су изнели тврдње да се оригинални записник са бирачког места број 10 не подудара са оним који поседује Градска изборна комисија (ГИК). Према њиховим речима, број гласача у кутији је преправљен са 841 на 854, док је број гласова за Руску странку повећан са 5 на 6.

"Имате укупан број гласача у гласачкој кутији 841 – ово је оригинални записник. Ако упоредите са записником ГИК-а, видећете да је овде 841 преправљено у 854, а петица преправљена у шестицу. Ово је чист фалсификат или криминал," изјавио је др Милић. Он је позвао правосудне органе да подигну кривичне пријаве против одговорних за фалсификовање званичних докумената.

Неправилности су забележене и на бирачком месту број 18, где гласачи ван бирачког места нису користили прописане формуларе, нити су гласови били заштићени маркицама које гарантују заштиту података.

"На гласачком месту број 18 Медијана, гласачи који су гласали ван бирачког места нису користили формуларе прописане законом, нити су ти гласови били заштићени маркицом," навео је Милић.

Из истог разлога, избори ће се поновити на бирачком месту број 16 на општинским изборима за Медијану, заказаним за недељу, 16. јун. Милић је додао да "не могу да важе једна правила за општинске, а друга за градске изборе".

Опозиција позива надлежне органе, посебно судске, да истраже ове тврдње и подигну кривичне пријаве против оних који су очигледно фалсификовали изборну документацију. Уколико се избори на бирачким местима број 10 и 18 не понове, опозиција тврди да власт потврђује изборну крађу.

"Опозиција која је прешла цензус има 3332 гласа више од владајуће коалиције. Заједно са листама које нису прешле цензус имамо 6805 гласова више од напредњака. Ниједан постизборни инжењеринг не може променити овај резултат," нагласио је Милић.

Опозиција је позвала своје гласаче да у недељу подрже листу "Уједињани – НАДА за Ниш" под бројем три, како би опозиција стекла још стабилнију већину при формирању власти у општини Медијана. Све четири листе, како кажу, "дишу као један" и планирају будуће акције заједнички.

Представник листе "Бирамо Ниш", Ђорђе Станковић, нагласио је да опозиција не врши притисак на суд

. "Нисмо извршили притисак. Само смо желели да укажемо да знамо шта радите, пазите шта радите, доносите одлуке по закону, јер тај записник који су накнадно усвајали да је уврштен у материјал, променио би одлуку," изјавио је Станковић.

Градска изборна комисија је већ одбацила већину опозиционих приговора као неосноване или неразумљиве, па су жалбе поднете Вишем суду у Нишу, који по хитном поступку мора да одлучи у року од 72 сата. До сада, Суд још увек није донео одлуке.

Општинска изборна комисија Медијане донела је одлуку да се гласање понови на бирачким местима број 14 у ОШ “Ћеле кула” и број 16 у Ватрогасном дому, због утврђених неправилности. На бирачком месту број 14 омогућено је гласање лицу које није уписано у бирачки списак, док на бирачком месту број 16 није достављен контролни лист, преносе Јужне вести.

Опозиција је још једном позвала гласаче да у недељу подрже листу “Уједињани – НАДА за Ниш” како би освојили додатни мандат и обезбедили стабилнију већину. "Дишемо као један, састанци трају по неколико минута и заједно планирамо будуће акције," закључио је Милић.

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   опозиција   ГИК   Тамара Керковић   Ђорђр Станковић НПС   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима