Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška opozicija optužuje za falsifikovanje zapisnika i nepravilnosti na izborima

rssBookmark and Share

Niš 12.06.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Opozicija u Nišu tvrdi da su zapisnici sa biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana falsifikovani, dok na biračkom mestu broj 18 nisu poštovana pravila za glasanje van biračkog mesta. Predstavnici četiri izborne liste zahtevaju ponavljanje izbora na ovim mestima, a žalbe su podneli Višem sudu u Nišu.

Niška opozicija optužuje za falsifikovanje zapisnika i nepravilnosti na izborima

Na konferenciji za medije, opozicioni lideri su izneli tvrdnje da se originalni zapisnik sa biračkog mesta broj 10 ne podudara sa onim koji poseduje Gradska izborna komisija (GIK). Prema njihovim rečima, broj glasača u kutiji je prepravljen sa 841 na 854, dok je broj glasova za Rusku stranku povećan sa 5 na 6.

"Imate ukupan broj glasača u glasačkoj kutiji 841 – ovo je originalni zapisnik. Ako uporedite sa zapisnikom GIK-a, videćete da je ovde 841 prepravljeno u 854, a petica prepravljena u šesticu. Ovo je čist falsifikat ili kriminal," izjavio je dr Milić. On je pozvao pravosudne organe da podignu krivične prijave protiv odgovornih za falsifikovanje zvaničnih dokumenata.

Nepravilnosti su zabeležene i na biračkom mestu broj 18, gde glasači van biračkog mesta nisu koristili propisane formulare, niti su glasovi bili zaštićeni markicama koje garantuju zaštitu podataka.

"Na glasačkom mestu broj 18 Medijana, glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare propisane zakonom, niti su ti glasovi bili zaštićeni markicom," naveo je Milić.

Iz istog razloga, izbori će se ponoviti na biračkom mestu broj 16 na opštinskim izborima za Medijanu, zakazanim za nedelju, 16. jun. Milić je dodao da "ne mogu da važe jedna pravila za opštinske, a druga za gradske izbore".

Opozicija poziva nadležne organe, posebno sudske, da istraže ove tvrdnje i podignu krivične prijave protiv onih koji su očigledno falsifikovali izbornu dokumentaciju. Ukoliko se izbori na biračkim mestima broj 10 i 18 ne ponove, opozicija tvrdi da vlast potvrđuje izbornu krađu.

"Opozicija koja je prešla cenzus ima 3332 glasa više od vladajuće koalicije. Zajedno sa listama koje nisu prešle cenzus imamo 6805 glasova više od naprednjaka. Nijedan postizborni inženjering ne može promeniti ovaj rezultat," naglasio je Milić.

Opozicija je pozvala svoje glasače da u nedelju podrže listu "Ujedinjani – NADA za Niš" pod brojem tri, kako bi opozicija stekla još stabilniju većinu pri formiranju vlasti u opštini Medijana. Sve četiri liste, kako kažu, "dišu kao jedan" i planiraju buduće akcije zajednički.

Predstavnik liste "Biramo Niš", Đorđe Stanković, naglasio je da opozicija ne vrši pritisak na sud

. "Nismo izvršili pritisak. Samo smo želeli da ukažemo da znamo šta radite, pazite šta radite, donosite odluke po zakonu, jer taj zapisnik koji su naknadno usvajali da je uvršten u materijal, promenio bi odluku," izjavio je Stanković.

Gradska izborna komisija je već odbacila većinu opozicionih prigovora kao neosnovane ili nerazumljive, pa su žalbe podnete Višem sudu u Nišu, koji po hitnom postupku mora da odluči u roku od 72 sata. Do sada, Sud još uvek nije doneo odluke.

Opštinska izborna komisija Medijane donela je odluku da se glasanje ponovi na biračkim mestima broj 14 u OŠ “Ćele kula” i broj 16 u Vatrogasnom domu, zbog utvrđenih nepravilnosti. Na biračkom mestu broj 14 omogućeno je glasanje licu koje nije upisano u birački spisak, dok na biračkom mestu broj 16 nije dostavljen kontrolni list, prenose Južne vesti.

Opozicija je još jednom pozvala glasače da u nedelju podrže listu “Ujedinjani – NADA za Niš” kako bi osvojili dodatni mandat i obezbedili stabilniju većinu. "Dišemo kao jedan, sastanci traju po nekoliko minuta i zajedno planiramo buduće akcije," zaključio je Milić.

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   opozicija   GIK   Tamara Kerković   Đorđr Stanković NPS   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima