Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicija u Nišu: Pobedili smo, ne pristajemo na ponavljanje izbora, na Medijani ukidamo 10-tak funkcija

rssBookmark and Share

Niš 05.06.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Niš, kao jedan od važnih gradova u Srbiji, ponovo je postao epicentar političkih događaja nakon nedavnih lokalnih izbora. Opozicione stranke u ovom gradu zajedno su istupile, osporavajući legitimitet vlasti Srpske napredne stranke (SNS) i izražavajući sumnje u regularnost izbornog procesa.

Opozicija u Nišu: Pobedili smo, ne pristajemo na ponavljanje izbora, na Medijani ukidamo 10-tak funkcija

Na danas održanoj konferenciji za novinare, opozicija u Nišu je snažno istakla svoj stav: SNS nema pravo da ostane na vlasti u ovom gradu. Dragan Milić, lider GG "Dr Dragan Milić", naglasio je da opozicija poseduje veći broj glasova od vladajuće stranke, te traži priznavanje zvaničnih rezultata izbora od strane svih političkih aktera.

Ovo izraženo nezadovoljstvo proizlazi iz tvrdnji opozicije da su uočili niz nepravilnosti i zloupotreba tokom izbornog procesa. Kako bi podržali svoje tvrdnje, opozicioni predstavnici najavili su pravne korake i podnošenje krivičnih prijava protiv određenih političkih aktera, uključujući i Rusku stranku, čije se prisustvo na političkoj sceni u Nišu osporava zbog navodnih nepravilnosti u prikupljanju potpisa.

Opozicija tvrdi da su uvidom u izborni materijal otkrili grube zloupotrebe i krađu, ali da će se prvo koristiti pravnim sredstvima pre nego što organizuju proteste. Dragan Milić je naglasio da opozicione partije imaju više glasova i traže prihvatanje zvaničnih rezultata od 5 sati ujutru 3. juna. 

Milić je istakao da su opozicione partije pobedile u ovom gradu jer imaju 3.332 glasa više u odnosu na koaliciju koja je proglasila pobedu.

Ostale tri opozicione partije koje su uspele da pređu cenzus pridružile su se istoj poruci, naglašavajući značaj ovog rezultata i ističući nameru da se suprotstave vladajućoj koaliciji i zaštite izbornu volju građana Niša. 

Izjava Đorđa Stankovića iz Koalicije "Biramo Niš odražava osećaj "trijumfa" i samopouzdanja. Njegove reči "Pobedili smo i Vučića i SNS i pritiske i bojkot i sve" jasno ističu opredeljenje opozicije da se suprotstavi vlasti i njihovim političkim metodama. Naglašavanje odgovornosti Danijele Milićević, predsednice GIK-a, za sve nezakonitosti na izborima, ukazuje na nameru opozicije da istraži i iznese na videlo eventualne nepravilnosti u izbornom procesu. 

Takođe, opozicija je istakla da će se suočiti sa svim pravnim sredstvima kako bi osigurala transparentnost izbornog procesa i zaštitila volju građana Niša. Ovo uključuje i zahteve za uvidom u izborni materijal i dokumentaciju, kao i upućivanje na navodne nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima.

Uz to, opozicione partije najavljuju da će, ukoliko pravni putevi ne donesu željene rezultate, organizovati masovne proteste. Oni ističu važnost pravnih procesa kao osnovnog koraka u borbi za demokratske principe i zaštitu izborne volje građana.

U međuvremenu, situacija u opštini Medijana se menja. Planovi za formiranje nove vlasti sa smanjenjem broja funkcionerskih mesta otvaraju pitanje raspodele političke moći i uticaja unutar lokalne uprave.

U opštini Medijana će biti formirana nova vlast sa 15 odbornika, uz ukidanje 10-15 funkcionerskih mesta. Dodaju da će udžbenici za decu biti besplatni na toj opštini, na predlog prof. Tamare Milenković Kerković.

Dok se politički obračuni nastavljaju, građani Niša ostaju uskraćeni za jasnu sliku političke stabilnosti i budućnosti svog grada. Očekuje se da će naredni koraci opozicije i vladajuće stranke imati ključnu ulogu u oblikovanju političke scene u Nišu u narednom periodu.

Na koferenciji za novinare su učestvovali GG "Dr Dragan Milić", Koalacija "Biramo Niš, Koalicija "Ujedinjeni nada za Niš" i Kreni-promeni".

 

 

Komentara: 0


#   Niš   SNS   Dragan Milić   GIK   Tamara Kerković   Kreni-Promeni   Đorđr Stanković NPS   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić   Ujedinjeni - Nada za Niš   Biramo Niš koalicija
@sns_srbija @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima