Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavnici kaolaicije "Biramo Niš" ušli u GIK - Manojlović najavio građansku neposluštnost - GIK: Izbori najtransparentniji do sada

rssBookmark and Share

Niš 04.06.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Kako kažu, opozicija u Nišu preduzima korake kako bi osigurala transparentnost i integritet izbornog procesa. Pravni timovi grupe građana "Dr Dragan Milić" i koalicije "Biramo Niš", zajedno sa pokretom "Kreni - Promeni", predali su Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za uvid u izborni materijal. Iz GIK-a kažu izbrni preoces bio najtransparentniji do sada.

GIK -Oficirski dom, Foto: Južna Srbija Info arhiva
GIK -Oficirski dom, Foto: Južna Srbija Info arhiva

Fokus će biti na devet džakova sa izbornim materijalom za koje postoje indicije da sadrže neregularnosti. Nakon pregleda materijala, opozicija će zajedno proceniti da li su se desile nepravilnosti.

Međutim, predstavnici opozicije nakon ulaska u GIK, tvrde da im je onemogućeno ostvarivanje prava na uvid u izborni materijal, što budi sumnju u integritet izbornog procesa. Oni ističu da će se boriti za svaki glas i očuvanje volje građana, te da će, ako je potrebno, podneti prigovore i krivične prijave.

Ovakva situacija izazvala je zabrinutost kod članova opozicije, ali i šire javnosti.

Lider pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović istakao je danas u Nišu važnost istrajnosti na pravnom putu i građanskoj neposlušnosti. Pozvao je građane Niša da podrže napore za očuvanje izborne volje i da se izbore za slobodne i fer izbore.

Ovo nije samo pitanje lokalnih izbora u Nišu, već i test za integritet izbornog procesa u Srbiji. Očekuje se dalji razvoj događaja i reakcija nadležnih institucija na zahteve opozicije.

Međutim, predstavnici opozicije nakon ulaska u GIK, tvrde da im je onemogućeno ostvarivanje prava na uvid u izborni materijal, što budi sumnju u integritet izbornog procesa. Oni ističu da će se boriti za svaki glas i očuvanje volje građana, te da će, ako je potrebno, podneti prigovore i krivične prijave.

Članovi Gradske izborne komisije ispred koalicije "Biramo Niš", Miodrag Grujović i Andrija Stojanović, tvrde da im je onemogućen uvid u izborni materijal. Obavešteni su mejlom da mogu doći u 16 sati, ali im je kada su stigli na lice mesta rečeno da im nije dozvoljen pristup, uz obrazloženje da to nije u skladu sa zakonom.

Predsednica GIK-a u Nišu Danijela Milićević izjavila je, da izborni proces u Nišu nikad nije bio transparentniji.

Ranije danas prof. Tamara Kerković druga na listi koalicije "Biramo Niš", uputila je pismo medijima, povodom kako kaže "izborne krađe" i najavu Save Manojlovića o rešenjima te krize .

Saopštenje prenosimo u celosti..

Nakon izbora u nedelju 2.juna Niš je prvi slobodan Grad u Srbiji. Niška opozicija raspoređena na četiri izborne liste - „GG dr Dragan Milić“, „Biramo Niš-Đorđe Stanković“, „Ujedinjeni -Nada za Niš-Miodrag Stanković“ i „GG „Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni -Promeni“ostvarila je prvu pobedu od 2012.god. nad režimom SNS-a i nad Aleksandrom Vučićem čije je ime nosila izborna lista SNS-a. Niška opozicija za koju je glasalo 53.799 Nišlija osvojila je  3332 više glasova od  koalicije Srpske napredne stranke i od tzv. manjinske Ruske stranke zajedno. Za tzv. Rusku stranku, a zapravo za prerušene Radikale glasalo je 1224 birača u Nišu. To su činjenice.
 Pao je Niš, pala je Medijana. To je prvi poraz režima od 2012.god. To Aleksandar Vučić zna. To Nišlije znaju. U Nišu je PRVI PUT PAO najrepresivniji i najružniji režim na svetu. 
Nakon izborne noći i provere zapisnika sa biračkih mesta, Gradska izborna komisija je u ponedeljak 3.juna pre 11 sati utvrdila da je na osnovu osvojenih glasova koalicija SNS dobila 29 mandata, dok je opoziciji pripao 31 mandat. Između 11 s i 14 30 s kada je proglašeno da SNS ima 30 mandata, u Gradsku izbornu komisiju stigli su „specijalci“ iz Beograda koji su doneli tzv. nove zapisnike sa devet biračkih mesta. Ukrali su. To znamo svi , to zna GIK, to zna  Vučić. I nisu ukrali samo glasove za jednog odbornika već su golom silom koja je na delu ukrali mnogo više, i žele da nastave da kradu kao što su to činili prethodnih 12 godina. 
Znamo da u nišku opoziciju gleda čitav Niš, znamo da čitava Srbija gleda u Niš, znamo da u Nišu ključa i da Nišlije, a možda i cela Srbija  jedva čeka da izađe i kaže šta o ovoj uzurpatorskoj vlasti misle. Znamo da su Nišlije besne što su pokradeni  glasovi osamnaestogodišnjaka koji su glasali prvi put, i da su besramno pokradeni i glasovi penzionera koji su verovatno glasali  poslednji put.
 Aleksandra Vučića pozivam da prizna poraz. Pozivam GIK i kandidata SNS-a da priznaju poraz.  Sve drugo suprotno je zdravom razumu. Aleksandre Vučiću, priznajte poraz. Vi odlično znate da ste izgubili. Odlično znate šta su Vaši kadrovi od Niša uradili .  Zna se kako prolaze oni koji se sa Nišlijama igraju.
Ovu su pobedu Nišlije ostvarile, tako će niška opozicija  zajedno sa građanima Niša znati da odbrani glasove Nišlija. Predstavnici četiri niške opozicione grupacije  saglasili su se da besramnu krađu dokažemo pravnim putem. Podneli smo zahteve GIK za uvid u čitav izborni materijal.  Ne igrajte se. Ako ova vlast i GIK nakon  dokaza  krađe koje ćemo ponuditi javnosti ne priznaju ovu BESRAMNU KRAĐU MANDATA I POBEDU OPOZICIJE U NIŠU,  pozvaćemo Nišlije  u pomoć. A doći će i čitava Srbija u Niš da brani izbornu pobedu nas, Nišlija. Ne igrajte se Nišem. 
Pomoć kao i ideje i predlozi kolega i političkih saboraca iz Beograda, poput današnjeg predloga o građanskoj neposlušnosti i vraćanju mandata koje daje Savo Manojlović, iako dragoceni, treba da budu najpre dogovoreni, za sada Nišu nisu potrebni. Jedinstvo u borbi niške opozicije iskovano u izbornoj borbi u Nišu, najveća je vrednost izborne pobede u Nišu i ona sada ničim  ne sme da bude dovedena u pitanje. Pobedili smo Aleksandra Vučića , odbranićemo i Pobedu zajedno sa Nišlijama. Kada bude potrebnopozvaćemo u pomoć, i tada će se odazvati svi da brane  Slobodu i Pobedu Nišlija. 
Do tog poziva, neka i Nišlije budu strpljive, neka se prisete svega tokom ovih 12 godina. Jer mi ćemo pobedu ODBRANITI. 

Podsetimo…

SNS proglasila u ponedeljak pobedu - Ruska stranka u koaliciji sa listom "Niš sutra", ukupno 31 mandat

Gradska izborna komisija potvrdila je da SNS i opozicione partije imaju po 30 mandata u niškoj Skupštini. Ubrzo nakon toga, niški SNS je najavio koaliciju sa Ruskom strankom kako bi formirao većinu od 31 mandata u gradskom parlamentu.

Fokus će biti na devet džakova sa izbornim materijalom za koje postoje indicije da sadrže neregularnosti. Nakon pregleda materijala, opozicija će zajedno proceniti da li su se desile nepravilnosti.

Ova odluka izazvala je reakcije i proslavu članova i simpatizera u štabu SNS-a, gde su prisutni uzvikivali "Pobeda, pobeda, pobeda".

"Kao ozbiljna stranka i koalicija nismo hteli da se izjašnjavamo pre zvaničnih rezultata GIK-a. Sada možemo da kažemo da imamo 30 mandata u gradskoj Skupštini. Osuđujemo sve ono što se događalo u prethodnih nekoliko sati, a čuli ste razne spinove da će biti 29 mandata ili da neće biti dovoljno mandata. Kada smo sinoć držali konferenciju znali smo rezultate, jer se ozbiljno bavimo politikom", izjavio je Dragoslav Pavlović, prvi na listi SNS i kandidat za gradonačelnika u Nišu.

Nosilac liste Ruske stranke, Tihomir Perić bivši radikal, istakao je da je ovo bila logična opcija za njegovu stranku, potvrđujući tako formiranje nove vlasti u Nišu.

Najnovija vest

Članovima GIK iz redova opozicije ipak dozvoljeno da uđu u Gradsku izbornu komisiju, ali ne i da pregledaju materijal posle 20 časova.

21.20 sati - Članovima GIK iz redova opozicije dozvoljeno pregledaju materijal, odnosno džak sa glasačkim listićima.

Deo javnosti spekuliše da bi izbori u Nišu mogli biti ponovljeni?.

 

 

Komentara: 0


#   Niš   SNS   GIK   Kreni-Promeni   lokalni izbori 2024   Grupa građana Dr Dragan Milić   Ujedinjeni - Nada za Niš   Biramo Niš koalicija   GG Savo Manojlović
@sns_srbija @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima