Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представници каолаиције "Бирамо Ниш" ушли у ГИК - Манојловић најавио грађанску непослуштност - ГИК: Избори најтранспарентнији до сада

rssBookmark and Share

Ниш 04.06.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Како кажу, опозиција у Нишу предузима кораке како би осигурала транспарентност и интегритет изборног процеса. Правни тимови групе грађана "Др Драган Милић" и коалиције "Бирамо Ниш", заједно са покретом "Крени - Промени", предали су Градској изборној комисији захтев за увид у изборни материјал. Из ГИК-а кажу избрни преоцес био најтранспарентнији до сада.

ГИК -Официрски дом, Фото: Јужна Србија Инфо архива
ГИК -Официрски дом, Фото: Јужна Србија Инфо архива

Фокус ће бити на девет џакова са изборним материјалом за које постоје индиције да садрже нерегуларности. Након прегледа материјала, опозиција ће заједно проценити да ли су се десиле неправилности.

Међутим, представници опозиције након уласка у ГИК, тврде да им је онемогућено остваривање права на увид у изборни материјал, што буди сумњу у интегритет изборног процеса. Они истичу да ће се борити за сваки глас и очување воље грађана, те да ће, ако је потребно, поднети приговоре и кривичне пријаве.

Оваква ситуација изазвала је забринутост код чланова опозиције, али и шире јавности.

Лидер покрета "Крени - Промени" Саво Манојловић истакао је данас у Нишу важност истрајности на правном путу и грађанској непослушности. Позвао је грађане Ниша да подрже напоре за очување изборне воље и да се изборе за слободне и фер изборе.

Ово није само питање локалних избора у Нишу, већ и тест за интегритет изборног процеса у Србији. Очекује се даљи развој догађаја и реакција надлежних институција на захтеве опозиције.

Међутим, представници опозиције након уласка у ГИК, тврде да им је онемогућено остваривање права на увид у изборни материјал, што буди сумњу у интегритет изборног процеса. Они истичу да ће се борити за сваки глас и очување воље грађана, те да ће, ако је потребно, поднети приговоре и кривичне пријаве.

Чланови Градске изборне комисије испред коалиције "Бирамо Ниш", Миодраг Грујовић и Андрија Стојановић, тврде да им је онемогућен увид у изборни материјал. Обавештени су мејлом да могу доћи у 16 сати, али им је када су стигли на лице места речено да им није дозвољен приступ, уз образложење да то није у складу са законом.

Председница ГИК-а у Нишу Данијела Милићевић изјавила је, да изборни процес у Нишу никад није био транспарентнији.

Раније данас проф. Тамара Керковић друга на листи коалиције "Бирамо Ниш", упутила је писмо медијима, поводом како каже "изборне крађе" и најаву Саве Манојловића о решењима те кризе .

Саопштење преносимо у целости..

Након избора у недељу 2.јуна Ниш је први слободан Град у Србији. Нишка опозиција распоређена на четири изборне листе - „ГГ др Драган Милић“, „Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић“, „Уједињени -Нада за Ниш-Миодраг Станковић“ и „ГГ „Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени -Промени“остварила је прву победу од 2012.год. над режимом СНС-а и над Александром Вучићем чије је име носила изборна листа СНС-а. Нишка опозиција за коју је гласало 53.799 Нишлија освојила је  3332 више гласова од  коалиције Српске напредне странке и од тзв. мањинске Руске странке заједно. За тзв. Руску странку, а заправо за прерушене Радикале гласало је 1224 бирача у Нишу. То су чињенице.
 Пао је Ниш, пала је Медијана. То је први пораз режима од 2012.год. То Александар Вучић зна. То Нишлије знају. У Нишу је ПРВИ ПУТ ПАО најрепресивнији и најружнији режим на свету. 
Након изборне ноћи и провере записника са бирачких места, Градска изборна комисија је у понедељак 3.јуна пре 11 сати утврдила да је на основу освојених гласова коалиција СНС добила 29 мандата, док је опозицији припао 31 мандат. Између 11 с и 14 30 с када је проглашено да СНС има 30 мандата, у Градску изборну комисију стигли су „специјалци“ из Београда који су донели тзв. нове записнике са девет бирачких места. Украли су. То знамо сви , то зна ГИК, то зна  Вучић. И нису украли само гласове за једног одборника већ су голом силом која је на делу украли много више, и желе да наставе да краду као што су то чинили претходних 12 година. 
Знамо да у нишку опозицију гледа читав Ниш, знамо да читава Србија гледа у Ниш, знамо да у Нишу кључа и да Нишлије, а можда и цела Србија  једва чека да изађе и каже шта о овој узурпаторској власти мисле. Знамо да су Нишлије бесне што су покрадени  гласови осамнаестогодишњака који су гласали први пут, и да су бесрамно покрадени и гласови пензионера који су вероватно гласали  последњи пут.
 Александра Вучића позивам да призна пораз. Позивам ГИК и кандидата СНС-а да признају пораз.  Све друго супротно је здравом разуму. Александре Вучићу, признајте пораз. Ви одлично знате да сте изгубили. Одлично знате шта су Ваши кадрови од Ниша урадили .  Зна се како пролазе они који се са Нишлијама играју.
Ову су победу Нишлије оствариле, тако ће нишка опозиција  заједно са грађанима Ниша знати да одбрани гласове Нишлија. Представници четири нишке опозиционе групације  сагласили су се да бесрамну крађу докажемо правним путем. Поднели смо захтеве ГИК за увид у читав изборни материјал.  Не играјте се. Ако ова власт и ГИК након  доказа  крађе које ћемо понудити јавности не признају ову БЕСРАМНУ КРАЂУ МАНДАТА И ПОБЕДУ ОПОЗИЦИЈЕ У НИШУ,  позваћемо Нишлије  у помоћ. А доћи ће и читава Србија у Ниш да брани изборну победу нас, Нишлија. Не играјте се Нишем. 
Помоћ као и идеје и предлози колега и политичких сабораца из Београда, попут данашњег предлога о грађанској непослушности и враћању мандата које даје Саво Манојловић, иако драгоцени, треба да буду најпре договорени, за сада Нишу нису потребни. Јединство у борби нишке опозиције исковано у изборној борби у Нишу, највећа је вредност изборне победе у Нишу и она сада ничим  не сме да буде доведена у питање. Победили смо Александра Вучића , одбранићемо и Победу заједно са Нишлијама. Када буде потребнопозваћемо у помоћ, и тада ће се одазвати сви да бране  Слободу и Победу Нишлија. 
До тог позива, нека и Нишлије буду стрпљиве, нека се присете свега током ових 12 година. Јер ми ћемо победу ОДБРАНИТИ. 

Подсетимо…

СНС прогласила у понедељак победу - Руска странка у коалицији са листом "Ниш сутра", укупно 31 мандат

Градска изборна комисија потврдила је да СНС и опозиционе партије имају по 30 мандата у нишкој Скупштини. Убрзо након тога, нишки СНС је најавио коалицију са Руском странком како би формирао већину од 31 мандата у градском парламенту.

Фокус ће бити на девет џакова са изборним материјалом за које постоје индиције да садрже нерегуларности. Након прегледа материјала, опозиција ће заједно проценити да ли су се десиле неправилности.

Ова одлука изазвала је реакције и прославу чланова и симпатизера у штабу СНС-а, где су присутни узвикивали "Победа, победа, победа".

"Као озбиљна странка и коалиција нисмо хтели да се изјашњавамо пре званичних резултата ГИК-а. Сада можемо да кажемо да имамо 30 мандата у градској Скупштини. Осуђујемо све оно што се догађало у претходних неколико сати, а чули сте разне спинове да ће бити 29 мандата или да неће бити довољно мандата. Када смо синоћ држали конференцију знали смо резултате, јер се озбиљно бавимо политиком", изјавио је Драгослав Павловић, први на листи СНС и кандидат за градоначелника у Нишу.

Носилац листе Руске странке, Тихомир Перић бивши радикал, истакао је да је ово била логична опција за његову странку, потврђујући тако формирање нове власти у Нишу.

Најновија вест

Члановима ГИК из редова опозиције ипак дозвољено да уђу у Градску изборну комисију, али не и да прегледају материјал после 20 часова.

21.20 сати - Члановима ГИК из редова опозиције дозвољено прегледају материјал, односно џак са гласачким листићима.

Део јавности спекулише да би избори у Нишу могли бити поновљени?.

 

 


#   Ниш   СНС   ГИК   Крени-Промени   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић   Уједињени - Нада за Ниш   Бирамо Ниш коалиција   ГГ Саво Манојловић
@sns_srbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима