Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка опозиција можда са нереалним захтевима - прво решити загађеност ваздуха, па тек онда да се мисли о аква парку?!

rssBookmark and Share

Ниш 16.12.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић опозициони одборник у Скупштини Града Ниша упутио је допис медијима, у коме између осталог тражи да актуелна власт прво реши загађеност ваздуха, па онда да гради аква парк. Проблем загађености ваздуха је дугогодишњи, тешко да било која власт може да га реши у "једној сезони", сматрају одговорни.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Саопштење преносимо у целости. . .

Миодраг Станковић: Прво решите загађен ваздух, па онда градите Аква парк

"Буџет за 2022. годину Града Ниша није прошао праву стручну и јавну расправу, што значи да га је актуелна власт предложила без консултације са грађанима и стручне јавности", каже Миодраг Станковић, одборник коалиције "Ниш, мој град" у Скупштини Града Ниша.

Станковић каже да је усвајање буџета на данашњој седници Скупштине Града, у најмању руку, скандалозно. Он наглашава да грађани нису учествовали у креирању буџета по старој доброј пракси, већ је он скројен по мери владајуће странке. 

“Што се тиче предлога буџета за 2022. годину, враћамо се на нереална планирања по питању прихода. Укупни приходи и примања буџета Града Ниша за 2022. годину планирају се на око 11 милијарди, што је нереално уколико се погледа извештај о реализацији буџета за првих девет месеци 2021. године, где су остварени приходи у износу од 7 милијарди и 654 милиона динара, што представља 64.5% у односу на план. Локална власт нема 
визију како Град треба да функционише што показује буџет за наредну годину", каже Станковић. 

Он каже да се приходи од пореза на зараде у 2022. години  планирају на 5 милијарди и 470 милиона динара, што је нереално, имајући у виду приход од пореза на зараде за првих 9 месеци у 2021. који је у износу од 3 милијарде и 832 милиона. 

"Порез на имовину је планиран на милијарду и 600 милиона динара, а реализација за првих девет месеци је била 960 милиона. То значи да ће се већим порезима на имовину, наметима, таксама повећати приходи, а не активношћу и способношћу локалне самоуправе" , објашњава Станковић.

Он каже да није против изградње Аква парка чија је вредност пројекта око 2 милијарде динара, али Град треба да улаже у заштиту животне средине. 

"То је бацање пара у години у којој ће такође бити слабијег туризма, због актуелне епидемије вируса Цовид19. Такође, проблем с којим годинама муку муче многи делови Србије су дивље депоније. На територији Града Ниша има их више од сто. Дивље депоније су груписане и око речних корита Нишаве и Јужне Мораве, али и око пољопривредних усева, тако да овај проблем утиче на загађење воде, ваздуха, земље, али и хране. Проблем депоније у Нишу је вишедеценијски", каже Станковић.

Он каже да је Нишу потребно постројење за прераду отпадних вода, дугорчнаа стратегија за смањење загађености ваздуха који Нишлије удишу годинама.

“Грађани су незадовољство о заштити животне средине показали на улицама, и неће стати док животна средина не буде приоритет како републичкој, тако и локалној власти", закључује Станковић.


#   Ниш   аква-парк   ваздух   Миодраг Станковић   загађење   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима