Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови закон предвиђа контролу имовине полицајаца

rssBookmark and Share

19.03.2015. НТВ, Јужна Србија Инфо

Нови закон о полицији који би требало да буде усвојен маја предвиђа контролу имовинског статуса полицајаца.

Нови закон предвиђа контролу имовине полицајаца

Такође, њиме се полицијским службеницима забрањује и бављење одређеним пословима, осим уколико их за то не овласти Влада. Ове новине део су антикорупцијских мера и представљају добру страну закона, речено је на округлом столу на коме се дискутовало о нацрту овог документа.

Нови закон донеће неколико кључних новина. Осим оних на одређеним положајима убудуће ће сви запослени у МУП-у пријављивати имовину. Предвиђа се и да полицајци убудуће неће моћи да буду власници приватних предузећа, чланови управних одбора, или да обављају послове приватног обезбеђења, осим ако их не именује Влада.

Осим овога, контролисаће се и то како напредују припадници МУП-а, колика су им примања, шта имају од имовине њихови блиски рођаци, супружници и деца.

Према речима представника Београдског центра за безбедносну политику, изостављена је кључна ствар, а то је независност рада Сектора унутрашње контроле, јер министар може да спречи истрагу коју води Сектор и додели је некој другој организационој јединици.

Такође он поставља и разрешава дужности начелнике полицијских управа. Из Центра за безбедносну политику кажу да је добро што закон подразумева ове новине, али и додају своје предлоге.

Нацрт закона о полицији представља важан правни акт у оквиру Поглавља 24 процеса придруживања Европској унији.


#   ЕУ   контрола   МУП РС   имовина   закони   припреме   Медија центар Ниш   нацрт закона   округли сто
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима