Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одбијен предлог Двери о бесплатним уџбеницима за све ученике у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 21.04.2023. Јужна Србија Инфо

Данас је народни посланик Тамара Миленковић-Керковић из Ниша образложила,а владајућа већина одбила предлог за измену Закона о уџбеницима којим се предвиђају бесплатни уцбеници за све ученике основних и средњих школа у Србији, пише у делу саопштења.

Одбијен предлог Двери о бесплатним уџбеницима за све ученике у Србији

Саопштење преносимо у целости..

Предлог је пре више од седам месеци Посланичка група Двери - Патриотски блок предала у скупштинску процедуру. Владајућа већина је одбила да се овим изменама закона омогући укидање више неправди према родитељима и деци у Србији као и да се заштити национални интерес Србије.

Бесплатним уџбеницима за све ученике у Србији омогућило би се ово право за сву, а не само децу из Београда и општина са пуним буџетима. У Србији не сме да буде деце првог и другог реда и не могу деца из Београда да имају бесплатне уџбенике, ужину и вртиће, док родитељи деце унутрашњости Србије, а нарочито са сиромашног југоистока Србије, са муком плаћају уџбенике својој деци.

Овим предлогом посланичке групе Двери - Патриотски блок било је предвиђено и да се уџбеници изузму из искључиве сфере профита на тржишту уџбеника у Србији вредном 70 до 100 милиона евра, а које је власт предала страним компанијама из Немачке, Словеније и Хрватске. Некада доминантан Завод за уџбенике данас покрива само 3% српског тржишта уџбеника.
Мотив овог предлога о бесплатним уџбеницима за сву децу у Србији био је укидање још једне велике неправде - да осиромашени родитељи у Србији узимају скупе кредите да би за своје ђаке купили уџбенике. Трећа велика неправда коју су обе измене требале да укину је да у Србији више не смеју постојати деца првог и другог реда. Велика је неправда да деца из Београда добију и бесплатне уџбенике, ужину и вртиће, док деца из унутрашњости ништа од тога немају. По чему су деца из Београда и општина које имају средства за куповину уџбеника боља од деце са сиромашног југа Србије који се демографски најбрже празни? 
Са друге стране, да ли би у Хрватској или Словенији било могуће да српске фирме контролишу 50% тржишта уџбеника? Да ли би у било којој земљи на свету, која није страна колонија, уџбенике којима се гради национални идентитет - попут српског језика и књижевности, историје и географије - било допуштено да страни издавачи креирају садржаје којима се креира национална свест и достојанство једног народа?Чему и коме служи власт која даје милијарде евра субвенција из државне помоћи страним фирмама, а допушта да родитељи дају у просеку 50.000 динара за уџбенике које су страни издавачи нелојалним подстицајима и поклонима наставницима и директорима наметнули искључиво због свог профита?
Овим изменама Закона о уџбеницима, чије је стављање на Дневни ред Скупштине одбила владајућа већина, би се сви уџбеници и наставна средства за све ученике у Србији финансирали из буџета, новцем свих грађана Србије, уџбеници би били власништво Републике Србије а након коришћења од једне, предавали би се следећој генерацији ученика, до њихове амортизације. Уместо страних издавача, избор, штампу, израду и дистрибуцију уџбеника могло би да обавља само јавно предузеће а на основу мишљења Завода за уџбенике, па би и профит остајао држави.

Овим одбијањем да расправља о бесплатним уџбеницима за сву децу, владајућа СНС већина одбила је да грађанима Србије и деци Србије обезбеди економску заштиту коју је омогућила страним издавачима, инвеститорима и уопште странцима у Србији.


#   Ниш   Двери   бесплатни уџбеници   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима