Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одборник Миодраг Станковић: Нишвил остаје у Нишу, победа нормалности и културе

rssBookmark and Share

Ниш 13.02.2023. Јужна Србија Инфо

„Нишвил остаје у Нишу. На крају је ипак победила нормалност и култура, а то је оно што је најбитније", изјавио је опозициони одбрник у СГ Ниша, Миодраг Станковић

Одборник Миодраг Станковић: Нишвил остаје у Нишу, победа нормалности и културе

За Нишвил се из буџета града издваја око 30 милиона динара. Град је, након што је буџетом смањио износ средстава за 6 милиона динара, сада увећао буџет Нишвила за 5 милиона динара и неспоразум у вези са буџетском инспекцијом је решен.  

Прошле године сам поднео одборничку иницијативу којом сам тражио да се ребалансом буџета обезбеди 6 милиона динара и врати организаторима Нишвила, као и да се буџетом за 2023. годину предвиде већа средства за одржавање манифестације.  

Одржана је и дебата “Алармантно стање у култури у Нишу?! – Коме смета Нишвил?” чији је закључак да је Нишвил бренд, једна од најзначајнијих манифестација у земљи и део идентитета грађана Ниша, те би као такав морао да буде сачуван“ -   изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Кључни проблем је тај што култура дели судбину друштва, а у нашем друштву је заступљен став да је култура луксуз, што је један од разлога зашто је стање у нишкој култури “алармантно”. Фестивали би требало само да се унапређују и да се ствара амбијент за стварање нових фестивала, не да се гасе. 

Не треба кажњавати Нишвил за постигнут успех већ награђивати за пуне хотеле током августа месеца, када се фестивал одржава. Град ће зарадити троструко више на сваки уложени динар, јер међународну промоцију Ниша коју Нишвил ради свом граду иностране агенције би наплатиле више од милион евра“ – додао је Станковић. 

„Култура у Нишу опстаје захваљујући инерцији, ентузијазму појединаца и давно успостављеним Градским манифестацијама. Туризам бележи већи број посетиоца али не и повећану туристичку понуду. 

Због небриге надлежног Министарства али и градске власти дошли смо у неизвесност да ли ће Нишвил као једна од најзначајнијих музичких манифестација остати у Нишу. 

Постојале су тенденције да се Нишвил премести у други град или чак државу, али се надам да се захваљујући разумној одлуци Града Ниша да врати новац Нишвилу, то неће десити.“ – додао је Станковић. 


#   Ниш   Нишвил   Миодраг Станковић   Коалиција Ниш мој град
@nisville @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима