Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одлука о Косову у Унеску била би неприхватљива за Србију

Bookmark and Share

21.10.2015. Танјуг

Посланици владајуће већине у Скупштини Србије поручили су данас да би, евентуално изгласавање предлога Албаније за пријем Косова у Унеско у Извршном савету те организације, било неприхватљиво за Србију.

Одлука о Косову у Унеску била би неприхватљива за Србију

Посланици већине навели су и да таква одлука не би била дефинитивна, будући да ће коначно гласање бити одржано у новембру, што, према њиховом мишљењу, оставља додатно време да наша дипломатија предузме још корака како би то било спречено.

Опозиција, међутим, поставља питање како је могуће да Влада Србије није знала да се спремају негативне ствари по Србију и то не само када је у питању чланство Косова у Унеско, већ и када је у питању немачки амандман на нацрт платформе за преговарачко поглавље 35.

На пленарној седници Извршног савета Унеска требало би данас да се гласа о предлогу Албаније и групе држава за пријем Косова у ту организацију, а Србија је позвала чланице Унеска да тај захтев одбију и одбаце.

Уколико предлог буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска у новембру, а о томе се одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Посланик СНС Драган Шормаз рекао је новинарима да ће данашња расправа бити тешка, али и да држава и наша дипломатија чине све да таква одлука не буде донесена.

"Колико год држава да буде на нашој страни, то је урадила наша влада, наша држава и дипломатија, то је буквално само наша активност. Очекујем да се боримо, правда и истина су на нашој страни, али коначна одлука не мора да значи да ће бити онаква каква се нама допада", упозорио је Шормаз.

Он је навео да је битно да се и даље боримо и очекује да ће се на крају, у новембру, цела прича завршити позитивно по нашу културну баштину.

Социјалиста Ђорђе Милићевић наводи да би позитивна одлука била неприхватљива за Србију и да то наша држава никада не може прихватити.

Србија, истакао је он, чини све да до тога не дође и да укаже на штетност доношења позитивне одлуке, да она не би била у складу са Резолуцијом 1244 и културолошким и историјским чињеницама.

Милићевић поручује да сва отворена питања треба решавати дијалогом у Бриселу, и тако долазити до компромисних решења прихватљивих за обе стране, а да позитивна одлука о чланству Косова у Унеско може да проузрокује застој нормализације односа.

"Истина је на нашој страни, али нам бројке нису наклоњене. Не бих да прејудицирам исход одлуке, али ако би била донета то није крај, наставићемо да се боримо", рекао је Милићевић.

Демократе су поручиле да неће радити ништа што ће компликовати и отежавати и овако тешку ситуацију, али су упитале како то да држава и Влада Србије нису знале шта се све спрема.

"Не прихватамо да се не говори да ли су ово изненађења и да ли се могло спречити, не мислим само на Унеско, већ и на ситацију са немачким амандманом на нацрт платформе за преговарачко поглавље 35", рекла је Александра Јерков, која чврсто верује да су се те ствари могле знати унапред и да се Влада Србије могла ефикасније односити према њима.

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет упитао је Владу Србије да ли у постигнутим бриселским споразумима пише да Србија неће спречавати Приштину у прикључењу међународним организацијама.

"Ако пише то, а Унеско то јесте, значи да Влада Србије прави представу за народ", навео је Веселиновић.


#   Александра Јерков   УН   Косово и Метохија   пријем   расправа   Скупштина Србије   УНЕСКО   посланици   Резолуција 1244   Генерална конференција Унеска   Јанко Веселиновић   Драган Шормаз   дипломатија
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима