Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела конститутивна седница Скупштине Србије

Bookmark and Share

Београд 03.06.2016. В.Новости, Агенције, Јужна Србија Инфо

Пар минута после 10 часова, почела је конститутивна седница Скупштине Србије
Након првог формалног дела, одређена је пауза од 30 минута како би трочлана комисија поднела извештај о сагласности уверења о избору за народне посланике и извештај Републичке изборне комисије о изборима спроведеним 24. априла

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

На основу извештаја те комисије биће потврђени мандати новим посланицима, а Скупштина се сматра конституисана потврђивањем две трећине од 250 мандата.

Конститутивној седници председава најстарији посланик Драгољуб Мићуновић из Демократске странке, а помажу му четири најмлађа посланика - Ивана Николић (СНС), Стефана Миладиновић (СПС), Александра Белачић (СРС) и Милош Бошковић (Доста је било).

После обраћања Мићуновића, интонирана је химна "Боже правде".

Мићуновић је на почетку рада рекао да је он не само по годинама најстарији већ и по посланичком стажу јер је у парламенту од 1990. године. Он је позвао посланике, а како је навео нарочито оне који су први пут ушли у Скупштину, да чувају достојанство парламента, пре свега од себе самих, а онда и од свих других делова власти, који би можда хтели на разне начине да га узурпирају.

"Чувајмо достојанство у свим видовима, ми смо носиоци законодавне власти и никаква власт не може бити изнад", рекао је Мићуновић.

Фото: Танјуг

Сматра се да је Скупштина Србије конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика, чиме уједно престаје мандат претходног сазива. 

Фото: Танјуг

СНС са коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДШ-Двери по 13 мандата.

Савез војвођанских Мађара има четири посланика, Бошњачка демократска заједница Санџака и Странка демократске акције Санџака по два посланика, а Партија за демократско деловање и Зелени Србије по један мандат.

МАЈУ ГОЈКОВИЋ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

Листа коју предводи Српска напредна странка (СНС) предложиће за председника Скупштине Мају Гојковић, а за потпредседнике Верољуба Арсића, Константина Арсеновића и Владимира Маринковића, најавио је данас будући шеф посланичке групе те партије Александар Мартиновић.

Он је, на конференцији за новинаре уочи почетка конститутивне седнице парламента, рекао да ће СНС данас предати предлог за формирање анкетног одбора који би требало да испита све чињенице и догађаје након затварања бирачких места 24. априла:

- Да испита ко је упадао, по чијем налогу, бандитски и разбојнички у Републичку изборну комисију, ко је против воље грађана угурао насилно најмање једну изборну листу у Скупштину Србије, објаснио је Мартиновић.

Он је констатовао да су се у тим догађањима "сви ујединили, од левичара до љотићеваца".

Образлажући предлог да Гојковић буде поново на челу Скупштине, Мартиновић је истакао да је она у претходном сазиву добро радила тај посао и допринела да се парламент "упристоји и да се сачува достојанство тог високог дома".


#   Београд   ДС   СПС   СНС   СРС   Ана Николић   ЛДП   Скупштина Србије   СДС   Драгољуб Мићуновић   Доста је било   Александар Мартиновић   Јединствена Србија   Стефана Миладиновић   избори 2016   Партија за демократско деловање   ЛСВ   Милош Бошковић
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @SRS_info @ldp @socdemstranka @DostaJeBilo @JS_domacinski @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима