Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Расправа о Косову и Метохији, Вучић поднeo извештај

Bookmark and Share

27.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У Скупштини Србије одржава се посебна седница на чијем дневном реду је извештај о Косову и Метохији који је посланицима представио Александар Вучић. Председник је рекао да је време да изаберемо између слатке лажи и горке истине, али и поручио да више никада неће бити погрома Срба на Косову и Метохији. Већи део опозиције бојкотује и ову седницу Скупштине Србије. Директан пренос је на Првом програму РТС-а.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Вучић је изјавио да је његов посао као председника Србије да говори истину, ма колико она била тешка, али да ни у једном часу не треба помислити да ће он икада престати да се бори за Косово и Метохију.

Председник је изразио захвалност онима који у дошли у салу и желе да на озбиљан начин разговарају о овом проблему који је, као је навео, тежак и велик. 

Вучић је, између осталог, рекао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

Након Вучићевог обраћања, почела је скупштинска расправа. 

Седници присуствује 156 посланика СНС-а, СПС-ЈС, СРС-а, ЛДП-а, ЛСВ-а и самостални посланик Миладин Шеварлић.  

Посланици дела опозиције који бојкотују рад парламента, не присуствују седници, на којој је једина тачка дневног реда извештај о КиМ.

Након дебате, посланици ће се изјаснити о извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године. 

Иначе, у Извештају о преговорима који је у петак стигао у Парламент, наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Космету.

"Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће", пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   РТС   Скупштина Србије   опозиција
@avucic @rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима