Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рок за избор места гласања до поноћи

rssBookmark and Share

14.04.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Рок до када грађани могу да изаберу место гласања на предстојећим председничким и парламентарним изборима истиче данас у поноћ.

Рок за избор места гласања до поноћи

Новим Законом о јединственом бирачком списку предвиђена је могућност да грађани могу сами да изаберу место где ће гласати на предстојећим изборима, а да не путују у место пребивалишта.

То ће учинити тако што ће поднети захтев градској/општинској управи на територији на којој желе да гласају, најкасније 20 дана пред изборе, односно до данас у поноћ.

Јединствени бирачки списак, као електронска база података, користиће се први пут на предстојећим изборима од увођења вишестраначја у Србији.

Према Роковнику за вршење изборних радњи, који је усвојила Републичка изборна комисија, до 14. априла могуће је подношење захтева да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим избоирма гласати према месту боравишта, као и захтева да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Рок за достављање података потребних за припремање посебних извода из бирачког списка о бирачима који су на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије, односно о бирачима који су на извршењу заводских санкција или у притвору је 16. април.

До 21. априла РИК-у треба да буде достављано решење о закључењу бирачког списка, а рок за објављивање укупног броја бирача у "Службеном гласнику Републике Србије" је одмах по добијању решења о закључењу бирачког списка.

 


#   избори   РИК   6. април
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима