Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Само“ четвртина запослених су рођаци

rssBookmark and Share

Медијана градска општина 13.12.2013. Autor: Z.M.

Председник нишке градске општине Медијана Небојша Крстић негирао је јуче да се ових дана у тој општини спроводи рођачко и страначко запошљавање, а да је конкурс који је тим поводом организован био намештен.

„Само“ четвртина запослених су рођаци

Поједини медији известили су да се у овој општини, иначе једној од пет градских општина у Нишу, прима осам нових „административаца“ који су изабрани између 219 кандидата, али да се резултат конкурса знао унапред.

- На овом конкурсу нису прошли кандидати на основу рођачких и страначких веза, мада и они имају уставно право на рад. Међу онима који су конкурисали или су предложени нема никога ко је мој рођак или пријатељ, како се спекулисало. У групи од осморо примљених су само две особе које су у породичним везама са једним одборником, односно одборницом. Оне су, иначе, већ биле запослене на одређено време, и то у претходном мандату, када је на челу општине била ДС“, каже Крстић за Данас.

Крстић тврди да је петоро од осморо новопримљених већ радило у општини на одређено време. Пошто имају професионалног искуства на пословима за које је конкурс расписан, јер су „на одређено време“ радили и по пет година, логично је да су добро прошли на тестовима или да су добро бодовани. Читава процедура спроведена је легално и чисто. Најпре је донет Правилник о поступку спровођења конкурса, а потом је читав поступак спроведен у складу са законом, а све објављено на сајту општине. Конкурс је расписан након што је градоначелник Ниша Зоран Перишић (СНС) дао сагласност за пријем ових радника, што је његова законска надлежност. У општинском буџету има новца за њихове плате, а у постојећој систематизацији постоје радна места које ће заузети, каже он.

Поједини медији су, међутим, претходно писали да је на списку примљених, рецимо, Данијела Вучковић, супруга Бобана Вучковића, који је општински одборник из редова СНС и председник скупштинског Одбора за административна и мандатно-имунитетска питања. Навели су да је примљена и Ана Ђорђевић, ћерка Јелене Ђорђевић, општинске одборнице и председнице Економског савета Општинског одбора СНС. Интернет портал Јужне вести објавио је да је од 219 кандидата посао добило управо осморо људи чија су имена била на списку који је портал анонимно добио још пре расписивања конкурса 30 октобра.

Један од учесника конкурса, Ђорђе Радосављевић, рекао је новинарима да више од половине тих учесника нису дошли на тестирање јер их надлежни нису обавестили када се оно одржава, а на сам дан тестирања није радио ни сајт општине. Каже да су сви примљени кандидати добили максимални број поена, далеко више од другопласираних, што буди сумњу да су питања знали унапред. Они су убедљиво најбоље оцењени и у интервјуима које је са кандидатима обавила општинска Комисија за пријем радника, објаснио је.

У Коалиционом споразуму владајућих странака (СНС, СПС и УРС) наводи се, иначе, да у првих годину дана власти уопште неће бити запошљавања у градској управи и пет градских општина, као и у јавним предузећима и установама, изузимајући њихов „најужи менаџмент“. Градско веће је у јулу ове године донело одлуку о забрани пријема нових радника у јавним предузећима и установама чији је оснивач град. Градоначелник Зоран Перишић је пре мање од два месеца казао да више неће бити запошљавања у јавном сектору јер „пара за плате нових радника нема“.

Део СНС-а против најновијих запошљавања

И поједини општински функционери из редова СНС-а оценили су да је најновија одлука Комисије за пријем радника „скандалозна“. Заменик председника општине Медијана Милан Крстић (СНС) и општински већник Урош Радуловић (СНС) на последњој седници Општинског већа гласали су против усвајања извештаја те Комисије о запошљавању осам административаца.“Заузели смо став да у општини не би требало да се запосле рођаци функционера СНС, јер је то супротно политици наше странке и свему што смо обећавали у изборној кампањи“, рекао је Крстић.


#   Градско веће   Медијана градска општина   Небојша Крстић   Зоран Перишић   интернет   радна места   Ана Ђорђевић   Општински одбор   Јужне вести   Милан Крстић
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима