Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Samo“ četvrtina zaposlenih su rođaci

rssBookmark and Share

Medijana gradska opština 13.12.2013. Autor: Z.M.

Predsednik niške gradske opštine Medijana Nebojša Krstić negirao je juče da se ovih dana u toj opštini sprovodi rođačko i stranačko zapošljavanje, a da je konkurs koji je tim povodom organizovan bio namešten.

„Samo“ četvrtina zaposlenih su rođaci

Pojedini mediji izvestili su da se u ovoj opštini, inače jednoj od pet gradskih opština u Nišu, prima osam novih „administrativaca“ koji su izabrani između 219 kandidata, ali da se rezultat konkursa znao unapred.

- Na ovom konkursu nisu prošli kandidati na osnovu rođačkih i stranačkih veza, mada i oni imaju ustavno pravo na rad. Među onima koji su konkurisali ili su predloženi nema nikoga ko je moj rođak ili prijatelj, kako se spekulisalo. U grupi od osmoro primljenih su samo dve osobe koje su u porodičnim vezama sa jednim odbornikom, odnosno odbornicom. One su, inače, već bile zaposlene na određeno vreme, i to u prethodnom mandatu, kada je na čelu opštine bila DS“, kaže Krstić za Danas.

Krstić tvrdi da je petoro od osmoro novoprimljenih već radilo u opštini na određeno vreme. Pošto imaju profesionalnog iskustva na poslovima za koje je konkurs raspisan, jer su „na određeno vreme“ radili i po pet godina, logično je da su dobro prošli na testovima ili da su dobro bodovani. Čitava procedura sprovedena je legalno i čisto. Najpre je donet Pravilnik o postupku sprovođenja konkursa, a potom je čitav postupak sproveden u skladu sa zakonom, a sve objavljeno na sajtu opštine. Konkurs je raspisan nakon što je gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) dao saglasnost za prijem ovih radnika, što je njegova zakonska nadležnost. U opštinskom budžetu ima novca za njihove plate, a u postojećoj sistematizaciji postoje radna mesta koje će zauzeti, kaže on.

Pojedini mediji su, međutim, prethodno pisali da je na spisku primljenih, recimo, Danijela Vučković, supruga Bobana Vučkovića, koji je opštinski odbornik iz redova SNS i predsednik skupštinskog Odbora za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja. Naveli su da je primljena i Ana Đorđević, ćerka Jelene Đorđević, opštinske odbornice i predsednice Ekonomskog saveta Opštinskog odbora SNS. Internet portal Južne vesti objavio je da je od 219 kandidata posao dobilo upravo osmoro ljudi čija su imena bila na spisku koji je portal anonimno dobio još pre raspisivanja konkursa 30 oktobra.

Jedan od učesnika konkursa, Đorđe Radosavljević, rekao je novinarima da više od polovine tih učesnika nisu došli na testiranje jer ih nadležni nisu obavestili kada se ono održava, a na sam dan testiranja nije radio ni sajt opštine. Kaže da su svi primljeni kandidati dobili maksimalni broj poena, daleko više od drugoplasiranih, što budi sumnju da su pitanja znali unapred. Oni su ubedljivo najbolje ocenjeni i u intervjuima koje je sa kandidatima obavila opštinska Komisija za prijem radnika, objasnio je.

U Koalicionom sporazumu vladajućih stranaka (SNS, SPS i URS) navodi se, inače, da u prvih godinu dana vlasti uopšte neće biti zapošljavanja u gradskoj upravi i pet gradskih opština, kao i u javnim preduzećima i ustanovama, izuzimajući njihov „najuži menadžment“. Gradsko veće je u julu ove godine donelo odluku o zabrani prijema novih radnika u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad. Gradonačelnik Zoran Perišić je pre manje od dva meseca kazao da više neće biti zapošljavanja u javnom sektoru jer „para za plate novih radnika nema“.

Deo SNS-a protiv najnovijih zapošljavanja

I pojedini opštinski funkcioneri iz redova SNS-a ocenili su da je najnovija odluka Komisije za prijem radnika „skandalozna“. Zamenik predsednika opštine Medijana Milan Krstić (SNS) i opštinski većnik Uroš Radulović (SNS) na poslednjoj sednici Opštinskog veća glasali su protiv usvajanja izveštaja te Komisije o zapošljavanju osam administrativaca.“Zauzeli smo stav da u opštini ne bi trebalo da se zaposle rođaci funkcionera SNS, jer je to suprotno politici naše stranke i svemu što smo obećavali u izbornoj kampanji“, rekao je Krstić.


#   Gradsko veće   Medijana gradska opština   Nebojša Krstić   Zoran Perišić   internet   radna mesta   Ana Đorđević   Opštinski odbor   Južne vesti   Milan Krstić
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima