Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Partijska zloupotreba zapošljavanja u Nišu

rssBookmark and Share

07.08.2014. Danas

Lokalni antikorupcijski forum Niš zatražio je juče od Osnovnog javnog tužilaštva da ispita da li su i na koji način pojedini funkcioneri u gradu, gradskoj opštini Medijana i vladajućim političkim strankama učestvovali u partijskoj zloupotrebi javnog konkursa za zapošljavanje osam radnika u toj niškoj opštini.

Partijska zloupotreba zapošljavanja u Nišu

Konkurs je bio raspisan prošle godine, a ovih dana pojavio se audio snimak na kojem se može čuti da su vladajuće partije (SNS, SPS, URS) pre zvaničnog izbora „pobednika“ na tom konkursu dogovarale da će to biti upravo oni kandidati koji su kasnije „izabrani“.

LAF je istovremeno pozvao tužilaštvo da po službenoj dužnosti preduzme istražne i druge radnje, te pokrene krivični postupak protiv odgovornih ukoliko utvrdi postojanje krivičnog dela u ovom slučaju. U saopštenju LAF-a se navodi da će on pratiti postupanje javnog tužilaštva po ovom predmetu jer smatra da je „profesionalno i nepristrasno pravosuđe jedna od najboljih zaštita građana od partijskog zapošljavanja koje predstavlja masovnu, opasnu, nezakonitu, koruptivnu, diskriminatorsku i antidemokratsku društvenu pojavu“. Upozorava se, takođe, da snimak nije službeni i da ga nije napravilo ovlašćeno lice, te se ne može koristiti kao dokaz, tako da su za dokazivanje neophodni svedoci partijskog dogovaranja rezultata konkursa.

- Bez prejudiciranja rezultata istrage, a na osnovu dostupnih podataka, LAF smatra da postoji mogućnost da su prilikom partijskog dogovora o zapošljavanju u opštini Medijana izvršena krivična dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem ili povreda prava na zapošljavanje, kao i da su prekršene pojedine odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o državnim službenicima - navodi se u saopštenju tog samostalnog i nezavisnog gradskog tela.

„Inkriminišući“ audio snimak sa sednice Opštinskog odbora Srpske napredne stranke, na kojem se čuje da su pojedini gradski i opštinski, kao i funkcioneri SNS, SPS i URS, pre rezultata konkursa dogovarali zapošljavanje osam osoba u opštini Medijana, od kojih su najmanje dvoje rođaci opštinskih odbornika SNS-a, objavio je internet portal Južne vesti. Na snimku se može čuti da su u takvom dogovaranju učestvovali doskorašnji predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić (URS), predsednik OO SNS Darko Bulatović, inače aktuelni v.d. direktora „Jugoistoka“, aktuelni predsednik Skupštine opštine Medijana Zoran Stojanović (SNS) i predsednik Skupštine opštine Medijana Momčilo Radojičić (SPS). Pojedini govornici kazali su da su predstavnici URS, SNS i SPS Krstić, Bulatović i Radojičić čak i potpisali dokument o partijskoj „podeli“ ovih osam radnih mesta, odnosno spisak sa konkretnim imenima. Dodali su da postoji mogućnost da se „eventualno pojavi deveto radno mesto, koje bi dobio SPS“ ako Radojčić postigne dogovor sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem (SNS).

Konkurs za prijem osam radnika u opštini Medijana raspisan je 30. oktobra prošle godine. Nadležna opštinska Komisija je nakon toga zvanično odlučila da od 219 prijavljenih kandidata budu zaposlene upravo osobe koje su dogovarane na spornoj sednici OO SNS. Prema dostupnim podacima, konkurs je na kraju poništen samo zato što nadležno telo Vlade Srbije nije dalo saglasnost na ova zapošljavanja. Takvu saglasnost nalaže aktuelni Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji ograničava zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine.

Funkcioner SNS Bulatović potvrdio je da je na sastanku SNS-a vođena diskusija o zapošljavanjima, ali je kazao da predlozi o prijemu konkretnih osam službenika nisu usvojeni, prebacujući pritom odgovornost za takav dogovor na nadležne u opštini Medijana. On je podsetio i da su dva od tri člana Opštinskog veća Medijane iz redova SNS-a, poštujući stav stranke da u opštini ne bi trebalo da se zapošljavaju rođaci funkcionera SNS-a, glasali protiv usvajanja izveštaja Komisije za prijem radnika koji je bio „u skladu“ sa partijskim dogovorom o zapošljavanju.

Predsednik opštine Medijana Krstić ranije je za naš list negirao da je konkurs „namešten“, tvrdeći da je sve urađeno legalno, transparentno i čisto. Najpre je donet Pravilnik o postupku sprovođenja konkursa, a potom je u skladu sa zakonom sprovedena kompletna procedura, koja je podrazumevala konkurs, test za kandidate i bodovanje. On je kazao da je petoro od osmoro primljenih već radilo u opštini na određeno vreme i potvrdio da je „samo dvoje u porodičnim vezama sa dva odbornika“.

Snimak „partijskog nameštanja“ konkursa procurio je u javnost neposredno pred kadrovske smene na čelu Gradske opštine Medijana. Skupština opštine je prekjuče većinom glasova za predsednika opštine izabrala jednog od „glavnih junaka“ snimka, Zorana Stojanovića (SNS), a razrešila Nebojšu Krstića (URS). U obrazloženjima za smenu Krstića koja su se čula navedeno je da je on kandidat URS-a, koji bezmalo više ne postoji, kao i da je, kako je rečeno, „napravio neke propuste u radu“.

 


#   SPS   SNS   zapošljavanje   Nebojša Krstić   Zoran Perišić   Darko Bulatović   internet   predsednik opštine   zloupotreba službenog položaja   Zoran Stojanović   LAF   Skupština opštine   Južne vesti   krivični postupak   radno mesto   gradske opštine   Momčilo Radojičić   pravosuđe
@socijalisti @sns_srbija @ProfdrPerisic @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima