Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Седница СБ данас, чланице без договора

Bookmark and Share

08.07.2015. Танјуг

Седница Савета безбедности УН одложена је за данас у 16 часова, после два одлагања и вишечасовних косултација поводом британског предлога резолуције о Сребреници, и одсуства консензуса.

Фото: Бета
Фото: Бета

Према Танјуговим информацијама из дипломатских извора, договора западних земаља чланица СБ УН и Русије и Кине о предложеном документу нема.
Русија је и после јучерашњих консултација остала при ставу да ће уложити вето на резолуцију ако се њен текст не измени.
Претходно је Кина раније јуче тражила да се гласање о резолуцији одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тела светске организације.
То је треће одлагање седнице, која је првобитно била заказана јуче за 16 часова, затим је одложена за сат времена, а потом је дошло и до другог одлагања за 21 сат по средњоевропском времену.
Текст британске резолуције апсолутно је неприхватљив за Србију.
Ројтерс је јавио, позивајући се на своје дипломатске изворе, да су разговори земаља чланица СБ у току и да Велика Британија и САД покушавају да увере Русију да не улаже вето.
Неименовани портпарол Мисије Велике Британије при УН, земље која је аутор предложене резолуције, рекао је за Ројтерс да је циљ да се добије што већа подршка од чланица Савета безбендости УН чиме би се дао значај годишњици злочина у Сребреници.
„Надамо се да ће ово одлагање помоћи да остваримо циљ“, поручио је он.

Коментара: 0


#   УН   седница   Велика Британија   Савет за безбедност   Сребреница   резолуција
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима