Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Селаковић: Вратити поверење у судове

rssBookmark and Share

24.10.2013. Autor: Beta

Министар правде и државне управе Никола Селаковић данас је, поводом Европског дана цивилне правде, рекао да Министарство жели да грађани Србије врате поверење у правосудни систем и институције које представљају тај систем.

Селаковић: Вратити поверење у судове

Селаковић је рекао да је један од основних циљева Националне стратегије за реформу правосуђа успостављање проактивног односа са грађанима и њихово боље упознавање са правосудним системом који им даје могућност да боље разумеју своја права, као и начин њиховог остваривања.

Поводом Европског дана цивилне правде, 25. октобра у већини судова у Србији биће организован "Дан отворених врата". Током те манифестације грађани ће моћи да посете судове и боље се упознају са својим правима и обавезама, али и радом и надлежностима судова.

"Желимо да грађани уласком у суд буду сигурни да ће имати једнаке могућности да траже и добију правду пред судом. Јавност треба да зна како функционише механизам одлучивања, како судије и тужиоци доносе одлуке и да су те одлуке правичне и рационалне, а не политички обојене", казао је Селаковић.

Он је рекао да "Дан отворених врата" не сме бити само манифестација која ће се одржавати једном годишње, већ врата судова на овај начин морају бити отворена за грађане свакодневно. Европски дан цивилне правде се од 2003. године обележава последње седмице октобра, а његову прославу иницирала је Европска комисија.


#   Дан отворених врата   Европска комисија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима