Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скандалозна наредба гувернерке: Запослите их, па нека су нестручни

Bookmark and Share

13.12.2014. Жељка Јевтић, Блиц

Јоргованка Табаковић запошљавала је у НБС тако што је издавала наређења кадровској служби са свог мејла ко мора добити радно место, сазнаје ''Блиц“.

Скандалозна наредба гувернерке: Запослите их, па нека су нестручни

Откад је Табаковићева ступила на функцију пре око две године, у НБС је запослено преко сто људи, од којих је део на конкурсу добио посао. Међутим, за део кадрова лично је ургирала гувернерка и неки од њих имају уговоре на одређено радно време.

Табаковићева се посебно ангажовала у случајевима у којима су стручне службе слале одговор да је реч о неквалификованим појединцима. Као разлог је навођено да или немају довољно искуства или да немају потребну школу за одређено радно место.

Расипање на плате

Иначе, број запослених у НБС по доласку Табаковићеве био је до сада више пута тема због навода да институција која је прошлу годину завршила са губитком уз увећани платни списак запослених одлази у још већу дубиозу. Тако је прошле године на зараде, накнаде и остале личне трошкове запослених потрошено око 640 милиона динара више него у 2012. години.

Међутим, након става стручних служби, од гувернерке би стигао мејл да се та особа мора запослити. У прво време Табаковићева свој ангажман путем мејла није ни крила. Међутим, у тренутку када је њена ‘несмотреност’ постала јавна тајна унутар НБС - пао је систем.

Прича да издаје наређења мејлом и поред става служби почела је да кружи у појединим секторима НБС и само су један дан запослени дошли на посао и цео систем у стручним службама је био практично ресетован. Није било не само пословних података већ су једноставно из компјутера и са мејлова избрисани и приватни садржаји - каже извор “Блица”.

Међутим, није сва преписка на релацији гувернерка - кадровска служба избрисана.

Једна од гувернеркиних ургенција је Д. Н. - по занимању мастер културолог. Запослила се у НБС 15. маја ове године на основу Уговора о обављању привремених и повремених послова на период од 120 радних дана. Уговор је истекао 29. октобра 2014, а нов је закључен од 30. октобра. И поред упозорења да мастер културолог нема искуства нити квалификацију да ради на пословима у НБС, Д. Н. је запослена, и то у Сектору за монетарне операције, односно у Одељењу за девизно тржиште.

По истом принципу посао је добила и Т. Б., школована на „Мегатренду“, која је распоређена на место вишег стручног сарадника за европске интеграције у Сектору за међународну сарадњу. Међу запосленима захваљујући гувернерки је и Д. Т. из рачуноводства. Сви они, а чији су комплетни подаци познати редакцији, запослени су током ове године.

Према сазнањима “Блица”, стручним службама је назначено и да ће после укидања одлуке премијера Александра Вучића и Владе да нема запошљавања у јавном сектору гувернеркини запослени ступити у стални радни однос.

НБС: Гувернерка сама одлучује

„Блиц“ је јуче питао гувернерку колико је укупно људи запослено у њено време, за колико је новозапослених добила препоруку стручних служби да нису компетентни, по ком принципу и на основу чега је запошљавала. У одговорима се наводи да је за две године и четири месеца радни однос на неодређено у НБС засновало 108 лица. Гувернерка тврди да сви новозапослени испуњавају услове и да ниједан руководилац организационе јединице нити запослени није доставио доказ или изнео сумњу да новозапослени нису компетентни. Гувернерка је, како каже, запошљавала на основу Закона о НБС.

На питање за колико је запослених лично захтевала да добију радно место и на који начин је то радила, у одговору се наводи:

Гувернер НБС у складу са овлашћењима датим у Закону о НБС, Статуту и Правилнику о раду у НБС одлучује о пријему у радни однос у зависности од потреба посла и организације рада - наводи се у одговору НБС.

Израду овог текста подржала је Амбасада Краљевине Норвешке у оквиру медијског програма за јачање владавине права. Садржај текста је искључиво одговорност аутора и ни на који начин не одражава ставове Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

 


#   запошљавање   НБС   Јоргованка Табаковић     Амбасада Краљевине Норвешке   радно време   радно место
@SrbNarodnabanka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима