Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштинска опозиција: Пронаћи адекватну локацију за изградњу Азила за псе у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 21.07.2022. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша поднео је одборничку иницијативу којом захтева да се одустане од изградње прихватилишта за псе у селу Дуга Пољана, на територији општине Гаџин Хан.

Скупштинска опозиција: Пронаћи адекватну локацију за изградњу Азила за псе у Нишу

Саопштење преносимо у целости..

„Захтевам од надлежних да се одустане од изградње прихватилишта за псе у селу Дуга Пољана, на територији општине Гаџин Хан и да се изнађе локација за изградњу Азила на територији Града Ниша, са свим 
неопходним условима за адекватно збрињавање животиња“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у 
Скупштини Града Ниша. 

„Одлука да се изгради прихватилиште у селу Дуга Пољана у Гаџином Хану није добра из више разлога. У селу нема техничке воде, ни канализације. Животиње ће бити далеко од мреже ветеринара и контроле надлежних институција. Поставља се питање ко ће радити и колико радника ће радити на одржавању прихватилишта, с обзиром да то морају бити стручна лица. Како ће се хранити пси смештени у прихватилишту, односно из којих средстава ће се набављати храна за животиње. Колико ветеринара ће бити потребно и ко ће плаћати услуге и трошкове превоза ветеринара, јер се прихватилиште налази на локацији која је удаљена 25 километара од Ниша. 

За све наведено не постоји адекватна анализа стручне јавности којом ће се потврдити оправданост изградње прихватилишта“ –истакао је Станковић. 

“Град Ниш на годишњем нивоу издваја између 80 и 100 милиона динара по основу накнаде штете због уједа паса и мачака луталица. С обзиром да годишње град плаћа енормне износе за казне због уједа паса луталица, неопходно је обезбедити азил за напуштене животиње, како би се заштитила безбедност 
грађана. 

„Подносио сам бројне амандмане на Буџет Града Ниша који се тичу изградње Азила за псе и мачке луталице. Изградња би коштала, по процени надлежних око 180 милиона динара.

Регионални азил за псе захтева много већа улагања, транспортне трошкове, повећава број запослених, док градски азил уз много мања средства и уз помоћ волонтера може да се организује на много ефикаснији начин“ – закључио је Станковић. 

Војкан Живковић, испред свих нишких удружења за заштиту животиња, рекао је да су против изградње прихватилишта за напуштење животиње у Гаџином Хану јер он не успуњава услове. Подржавамо 
изградњу Азила, али градског азила који би био у непосредној близини, где би људи могли да дођу да посете напуштене животиње као и удоме. 

“Сви ми из удружења за за заштиту животиња сматрамо да је најбитнија вакцинација и стерилизација, то је приоритет нишких животиња, тиме се смањује број нежељених легла али и број одбачених штенаца а у перспективи и број животиња на улици. Мањи број животиња на улици, мањи број проблема за грађане, а онда у некој даљој перспективи, уз пажљиво припремљен план је решење управо тај градски Азил, у овом случају са много трошкова по Град и са много мање паса- закључио је Живковић.


#   Ниш   Гаџин Хан   Миодраг Станковић   Азил за псе   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима