Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Софтвер за изборе краде мандате

rssBookmark and Share

Врање 15.05.2012. Извор: Бета

Председница Градске изборне комисије изјавила да је утврђено да је због грешке у софтверу који је добијен од Републичке изборне комисије (РИК) ускраћен један мандат

Софтвер за изборе краде мандате

Председница Градске изборне комисије (ГИК) у Врању Љиљана Стојановић изјавила је данас да је утврђено да је због грешке у софтверу који је добијен од Републичке изборне комисије (РИК) ускраћен један мандат коалицији око СПС која је на локалним изборима добила највише гласова.

Мандат СПС-а је због грешке у софтверу био додељен Демократској странци Србије, странци која је освојила најмање мандата, али је грешка исправљена и са тим су се сложили представници свих странака. Љиљана Стојановић је агенцији Бета рекла да је накнадном провером утврђено да би подносиоци изборне листе СПС-ПУПС-ЈС-СДПС уместо 20 мандата, како је израчунато на основу софтвера добијеног од РИК-а, у будућем сазиву Скупштине Врања требало да добију 21 мандат.

Изборној листи Војислав Коштуница - Демократска странка Србије, која је на основу коришћења истог софтвера имала најмање мандата, шест одборничких мандата у локалном парламенту, број мандата је смањен за један тако да их сада има пет."Подносиоци изборних листа, и оне која је добила мандат више и оне која је добила мандат мање, као и ГИК су једногласно заузели став да се ради о техничкој природи грешке, због програма преузетог од стране РИК-а, а да није грешка до програмера, лица којег је ангажовала Градска изборна комисија", казала је Стојановићева.

Стојановићева наводи да не може да каже да ли су такав исти софтвер од РИК-а добиле и остане изборне комисије у Србији. "Ми смо се у раду стриктно придржавали онога што је у нашој надлежности", рекла је Стојановићева.

Према раније расподељеним мандатима након одржаних локалних избора у Скупштини града Врања, која има укупно 65 одборничких места, коалиција око СПС је имала 20 одборника, док ће сада имати 21, по 14 одборника имају ДС и СНС, 11 одборника имају Уједињени региони Србије, док је Демократска странка Србије имала шест, а након исправке имаће пет одборника.

 


#   Врање   избори   Војислав Коштуница   Љиљана Стојановић   РИК   изборне листе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима