Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија добила зелено светло држава чланица ЕУ за отварање кластера 4

Bookmark and Share

08.12.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Амбасадори земаља чланица ЕУ потврдили су данас сва четири поглавља у оквиру кластера 4, чиме су испуњени и формални услови за отварање тог кластера на предстојећој Међувладиној конференцији са Србијом 14. децембра, сазнаје РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Кластер 4 - "Зелена агенда и одржива повезаност" - кластер обједињује поглавља везана за транспорт, енергетику, трансевропске мреже, заштиту животне средине и климатске промене.

"Отварањем кластера ЕУ уважила је сав наш рад и труд у области владавине права, правосуђа, борбе против корупције, организованог криминала", навела је министарке за еворопске интеграције Јадранке Јоксимовић.

Посебно је, додаје Јоксимовићева, препозната решеност Републике Србије да унапреди правосуђе, кроз измену уставних амандмана који уређују ову област.

"Спроведен је озбиљан, инклузиван и транспарентан поступак за промену Устава, а циљ тих реформи јесте управо да се спречи политички утицај на правосуђе, да се ојача ефикасност и независност судова и судске власти чиме се свим грађанима Србије омогућава правичан приступ правди и правосудном систему", наводи министарка.

Такође, овом одлуком, додаје министарка, Европска унија је потврдила све што смо урадили у погледу испуњавања критеријума и мерила у области Зелене агенде, на првом месту животне средине, енергетике и одрживе повезаности.

"Отварањем кластера 4 интензивираће се сарадња између нас и ЕУ у погледу јачања капацитета за инвестиције у наведеним областима и даљег заједничког рада у свим сегментима секторских политика ЕУ у оквиру Кластера 4", оцењује Јоксимовићева.

Истиче да је Србија испуњавањем свих критеријума за отварање четири преговарачка поглавља у оквиру Кластера 4 показала несумњив капацитет и политичку решеност да уђе на време у матицу промена мирне трансформације ка циљевима Зеленог договора и Зелене агенде за Западни Балкан, и да заједно са ЕУ ради на пројектима одрживог развоја, заштите животне средине, енергетске транзиције и одрживе повезаности.  

Формална процедура отварања Кластера 4 биће уприличена на Међувладиној конференцији Европске уније и Србије, која ће бити одржана у Бриселу 14. децембра, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.


#   ЕУ   Србија   Јадранка Јоксимовић   Кластер 4   уједињење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима