Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић: Ковид не сме да одлаже операције

rssBookmark and Share

Ниш 06.10.2021. Јужна Србија Инфо

Опозициони одборник у нишком праламенту Миодраг Станковић, захтева од надлежних да се објекат болнице у Кнез Селу адаптира, опреми и постане ковид болница у Нишу.

Станковић: Ковид не сме да одлаже операције

Саопштење преносимо у целости..

„Захтевам да се болница у Кнез Селу опреми за ковид пацијенте!  С обзиром да се све установе здравствене заштите користе и за ковид и за не-ковид пацијенте, чињеница је да пацијенти са било којим здравственим проблемима не могу адекватно да се лече. 

Притисак на здравствени систем и оптерећеност здравствених радника је огромна али треба водити рачуна и о осталим пацијентима који месецима чекају да изваде зуб, провере вид, ураде основне лабораторијске анализе превентиве ради, а да не говоримо о операцијама које “нису хитне“ или о зрачној терапији, физикалној терапији и др. које се такође одлажу у недоглед“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Сматрам да би град Ниш као регионални центар требало да има ковид болницу. Уз мања улагања  некадашња болница у Кнез Селу, у којој је до 2018. године била Клиника за плућне болести и плућна онкологија, могла би да има капацитет од 400 кревета. 

Уколико би Ниш добио ковид болницу капацитети УКЦ би се додатно растеретили и не-ковид пацијенти би имали адекватну здравствену негу. Здравстевни систем у овом тренутку је усмерен у највећој мери на борбу са ковидом. 

Делимично ковид и не-ковид објекти отежавају лечење пацијентима који нису заражени, а који болују од других болести. Та ситуација тражи хитно решење, јер многи одуговлачењем угрожавају своје здравље“- додао је Станковић. 

 „Од појаве пандемије вируса корона Власт је својом популистичком политиком и мерама довела до тога да је систем преоптерећен, капацитети презаузети, кадрови исцрпљени, а није урадила ништа да се здравствени систем у било ком смислу унапреди и побољша. Као резултат тога имамо све већи број заражених, хоспитализованих и нажалост умрлих“ - закључује Стаковић. 

Он поново тражи и да се објаве статистички подаци о броју умрлих од не-ковид болести од почетка епидемије и да се то упореди са бројем умрлих у претходном периоду пре пандемије вируса Цовид 19, како би се стекла права слика о стању ствари. 

 


#   Ниш   Клинички центар Ниш   лечење   пацијенти   Миодраг Станковић   Кнез Село   Коалиција Ниш мој град   Коронавирус
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима