Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опозиција тражи Град Ниш да одреди здравствене установе за лечење искључиво не-ковид пацијената

rssBookmark and Share

Ниш 09.12.2020. Јужна Србија Инфо

Одборник у Скупштини Града Ниша, Миодраг Станковић, поднео је одборничку иницијативу којом тражи да Град Ниш у сарадњи са Градским и Републичким кризним штабом за ванредне ситуације одреди здравствене установе (клинике, амбуланте) у којима ће се лечити искључиво не-ковид пацијенти, пише у делу саопштења.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Саопштење преносимо у целости..

„Захтевам да се одреде здравствене установе који би биле искључиво намењене за пацијенте који болују од разних других болести, у које би одлазили да потраже помоћ лекара различитих специјалности и где би било могуће урадити сву постојећу дијагностику и спроводити терапије, како би спречили контакт потенцијално заражених и оних који то нису. Такође захтевам да се објаве статистички подаци о броју умрлих од не-ковид болести у задњих девет месеци и упоредити са бројем умрлих у претходном периоду прошле године, како би се стекла права слика о стању ствари“ - изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„С обзиром да је у почетку ситуација била непредвидива, здравствени објекти били су подељени на оне који искључиво служе за лечење пацијената заражених вирусом Цовид 19 или су били мешовитог карактера тако што је део здравствене установе (спрат, крило зграде) био у тзв. “црвеној зони“, а део у  “зеленој“. 

Међутим, многи људи имају потребу да посете кардиолога, гастроентеролога, неуролога, специјалисту ОРЛ, гинеколога, дерматовенеролога итд., али одлажу све за нека боља времена и трпе, стање им се погоршава а многи и умиру од својих “примарних“ болести. Треба рећи да је њихово здравствено стање изузетно угрожено јер им нису приступачне дијагностичке методе, адекватно лечење, праћење болести, због потенцијалне опасности од заражавања“ – додао је Станковић. 

„Притисак на здравствени систем и оптерећеност здравствених радника је огромна али треба водити рачуна и о осталим пацијентима који месецима чекају да изваде зуб, провере вид, ураде основне лабораторијске анализе превентиве ради, а да не говоримо о операцијама које “нису хитне“ или о зрачној терапији, физикалној терапији и др. које се такође одлажу до у недоглед.   

Стање је алармантно у сваком могућем смислу а придржавања свих мера заштите не гарантује пацијенту који има било коју другу акутну или хроничну болест да неће умрети од те болести или ће болест до те мере узнапредовати да, макар корона престала сутра, њихово стање неће бити непоправљиво и неизлечиво“ – закључио је Станковић. 


#   Ниш   лечење   пацијенти   Миодраг Станковић   Коалиција Ниш мој град   здравствене установе   Коронавирус
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима