Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић: Ослободити домаћинства пореза на имовину

rssBookmark and Share

Ниш 29.05.2023. Јужна Србија Инфо

Одборник у СГ Ниша Миодраг Станковић из коалиције „Ниш, мој град“ рекао је да повећање пореза оптерећује грађане, посебно оне са малим примањима којих данас има највише, и да се залаже за потпуно ослобађање пореза на имовину када се ради о домаћинствима и прогресивно опорезивање на сваку следећу некретнину коју грађани имају.

Станковић: Ослободити домаћинства пореза на имовину

„Нишка власт из године у годину увећава порез на имовину, како би своју неспособност и лоше пуњење буџета покрила новцем грађана.

Први проблем је системски, када је 2013. године вишеструко увећан порез на имовину. Пре него што је донет Закон о повећању пореза на имовину, говорио сам да је повећање пореза на имовину од 300% потпуно неодрживо, али је ипак спроведено у дело.

Други проблем је то што локална власт своју неспособности и неактивност надокнађује константним степенастим увећањем пореза на имовину из године у годину“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша.

„Порез на имовину у Нишу већи је за 15% од јануара 2023. године. Измењене су и зоне за плаћање пореза, чиме су неки грађани добили добили решења за још већим процентом у односу на прошлу годину.

Образложење локалне власти да је повећање пореза на имовину последица повећања цена некретнина не стоји, јер проценат становништва који има новац за куповину некретнина је занемарљив у односу на грађане који живе у све већем сиромаштву“ – додао је Станковић.

Требало би заузети проактивну пореску политику и смирити непрекидан раст цена некретнина. Управљање јавним финансијама не значи само убирање пореза, већ и прерасподелу прихода од свих тих намета“ – додао је Станковић.

Он је додао да се из године у годину повећава буџет Града од прихода пореза на имовину и да локална власт „живи на грбачи народа“.


#   Ниш   Миодраг Станковић   порез на имовину   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима