Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић тражи посредовање Града код Владе Србије за исплате заосталих дневница борцима

rssBookmark and Share

Ниш 07.07.2021. Јужна Србија Инфо

"Учесници ратова у последњој деценији 20. века већ више од 20 година воде битку за исплату ратних дневница. Многи од њих нису ни на корак од испуњења захтева. У Нишавском округу има око 20.000 бораца, који су организовани у неколико удружења", пише у делу саопштења Миодрага Станковића, опозиционог одборника у СГ Ниша.

Станковић тражи посредовање Града код Владе Србије за исплате заосталих дневница борцима

Саопштење преносимо у целости..

Дуги низ година, упорно и стрпљиво, борци се залажу за исплату ратних дневница,  накнаду нематеријалне штете борцима, као и за остварење многих њихових потреба и права. Целокупан проблем и даље није кренуо с „мртве тачке“. Оно што је и решено је само кап у мору потреба људи који су се, ризикујући своје животе, борили за своју земљу и свој народ“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Један од захтева бораца је да они, њихове супруге и деца имају предност приликом запошљавања преко Националне службе за запошљавање. Такође, да имају приоритет код коришћења здравствених услуга у Дому здравља и осталим здравственим установама. 

На предлог Премијерке, формирана је Радна група чији је задатак био да реше све нерешене проблеме и преко надлежних институција реализују да се ратне дневнице исплате, као и да се обезбеди накнада нематеријалне штете борцима, због дискриминације. Нажалост, проблем се одлаже у недоглед.“ – додао је Станковић.

„Захтевам ПОСРЕДОВАЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ НИША код Владе Републике Србије да се прецизирају рокови и извршиоци и да се обезбеди испуњење свих захтева бораца рата“ – закључио је Станковић. 

„Дуги низ година се боримо и нећемо да одустанемо. Провели смо 17 дана у шаторима испред Владе Републике Србије. Након пар састанака са премијерком Аном Брнабић, формирана је Радна група и већ годину и по дана немамо никакве позиве, нити је било шта решено по питању наших захтева. Решења нема ни на видику. Све се свело само на обећања“ – рекао је Дејан Величковић, председник Удружења бораца „Око соколово“. 

„Наши захтеви су: 

- исплата нематеријалне штете борцима због утврђене дискриминације, од 200 хиљада динара, 
-исплата заосталих ратних дневница борцима рата, на основу закључка Владе из 2008. године, као што су исплаћене борцима из Топличког округа, 
-национално признање учесницима ратова и 
-национална пензија за борце. 

Захтеви које имамо су такође право приоритета при лечењу у здравственим установама, као и приоритет приликом запошљавања за борце, као и за чланове њихових породица. 

Наставићемо борбу све до испуњења наших захтева“ – закључио је Величковић. 

 


#   Ниш   Влада Републике Србије   борци   НАТО бомбардовање   Миодраг Станковић   Коалиција Ниш мој град   учесници   грађански рат   ратови
@Vlada_SR @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима