Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић: Тражимо измену изборног система, који мора да буде персонализован

rssBookmark and Share

Ниш 02.02.2016. Јужна Србија Инфо

У недељу 31. јануара, Демократска странка је на седници Главног одбора одржаној у Београду, усвојила изборни програм.
На седници је било речи и о измени изборног система у Србији на свим нивоима...

Станкович на седници ГО ДС
Станкович на седници ГО ДС

Саопштење Миодрага Станковића предсеника Градског одбора ДС-а у Нишу и члана председништва Демократске странке преносимо у целости.

Нови изборни програм Демократске странке нуди грађанима наду и храброст. Њиме ДС објављује рат сиромаштву и страху. Изборни програм ДС представља ново поглавље у развоју Србије.

ДС је једина странка која има решење за проблеме у држави, та решења су авангардна и храбра, али су и „мелем за љуте ране које постоје у душтвеној, економској, политичкој и другим областима“.

„Обратили смо се овим програмом свим грађанима Србије, залажући се за борбу против владавине једног човека“ и добили подрску од грађана. Изборни програм ДС је усвојен у недељу 31.јануара 2016. године и на седници Главног одбора.

ДС се залаже за промену изборног система који мора да буде персонализован, а који је омогућио да у парламенту буду људи који су именом и презименом добили највише гласова грађана.

Све док у парламенту имамо владајућу већину која аплаудира и диви се вођи, немамо ни озбиљан политички систем ни закондавну власт. Залажемо се и за директан избор градоначленика.

ДС се залаже да грађанско васпитање буде обавезно. Деца треба да знају да чврста рука и доминација једног човека доноси несрећу и невољу. „Владавина једног човека је потпуно погрешна, деца треба да знају да тата не сме да туче маму, али и да премијер не треба да туче све нас“. Куповина диплома је обесмисила напоре родитеља, који деци говоре да је знање будућност, ДС ће пооштрити услове акредитације за високошколске установе и учинити све да се искорени куповина диплома.

Пензионерима мора бити враћено оно што им је „отето“, неопходно је смањење пореза на основне животме намирнице и лекове, за оснивање финансијске институције за обнову и развој, за пореске олакшице за запошљавање младих, за укидање субвенција оним јавним предузећима која „бесомучно троше средства грађана“. 

ДС је против приватизације електромреже, телекомуникационе мреже и путева, а залажемо се за уводење обавезног средњег образовања, новчану подршку незапосленим мајкама, помоћ паровима који не могу да имају децу, као и за оснивање Националног фонда за културу.
Важно за Ниш и југ Србије, а што сам лично предложио је и усвојено је на седници Главног одбора. Драго ми је да је Демократска странке увидела важност децентрализације, регионализације и равномерног развоја Србије. Приликом предлагања да у програм ДС-а буде уврштена и децентрализација имао сам у виду пре свега расположење грађана и стварно стање на терену. Као што знамо Србија испод Саве и Дунава нема чак ни име, дође му као неки остатак Србије, а није тако.

Без обзира сто по територији чини две трећине земље само једна трећина дохотка припада овом делу Србије. Или да би смо боље схватили упоредићу просечне плате – Март 2015 – просек плате у Србији 48.567, испод Саве и Дунава 35.797дин. Разлика је још драстичнија ако погледамо рубне општине земље , па је у Медвеђи просек тада био 20.982дин.
А основне животне потребе и цене основних живитних намерница су свуда у земљи приближно исте.

Не чуди онда ни убрзана миграција становништва из јужних, тј.сиромашних делова земље и одлазак према Београду и Војводину, или оно што је задњих година све више присутно, одлазак ван земље.

податак да је Бела Паланка на попису 2011 имала 59% мање становника него на попису из 1948год. а већи релативни пад броја становника имале су и Бабушница, Куршумлија, Црна Трава Трговиште Сврљиг итд.

Статистика је неумољива и казе, да 53% грађана сматра да лоше стање у основним областима живота би било значајно поправљено ако би се поједине надлежности спустиле са централног нивоа на градове/ општине Србије. Осим области које су у мањој или већој мери и сада у надлежности општина и градова, грађани очекују да би се повећањем броја делегираних послова локалним самоуправама порастао и квалитет њиховог обављања. Локалне самоуправе би квалитетније обављале послове у области здравства социјалне заштите, пореза, пореске политике, пољопривреде..

Када је у питању регионализација Србије 23 % грађана подржава наставак процеса регионализације, а због необавештености чак 49% нема став јер не зна ништа о томе, што говори о централистичкој и популистичкој политици коју спроводи ова Влада на челу са Александром Вучићем.  Демократска странка је та која храбро отвара све сложене процесе за добробит грађана.

Суштинска децентрализација и равномерно регионални развој су неопходни јер грађанима омогућава отварање локалних,,тема“ бољи живот у својој средини, отварање фабрика не тамо негде него у њиховом граду и на крају желе да и они дођу у ситуацију да буду питани и да одлучују о својој судбини.

Погледајте колико сада општина нема ни једног представика у скупштини ? То боли наше људе.

 

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Црна Трава   Трговиште   Бела Паланка   Миодраг Станковић     југ Србије   избори 2016   регионални развој
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима