Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из исте странке, разлика велика: Перишић оптужује, градоначелница демантује и пружа доказе

rssBookmark and Share

Ниш 30.09.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Након што је у јавност изашла преписка са једне оод Вибер група Српске напредне странке, у којој директор Универзитетског клиничког центра Зоран Перошић, бивши градоначелник Ниша, оптужује актуелну градоначелницу Драгану Сотировски, везано за издавање дозвола за изградњу нове приватне болнице у близини УКЦ, на данашњој конференцији за медије, обратила се Драгана Сотировски.

Из исте странке, разлика велика: Перишић оптужује, градоначелница демантује и пружа доказе

Иначе медијски посленици су прилично збуњени овако јавном расправом, која би у демократским условима била похвална. Међутим познаваоци политичких прилика у Нишу кажу да унутар странке напредњака у Нишу, постоји поприлично велики анимозитет међу појединцима, из разлога само њима знаним.

Преписку на Вибер групи СНС, између Драгане Сотировски и Зорана Перишића можете погледати на неким од портала или на друштвеним мрежама.

Изјаву градоначелнице Ниша преносимо у целости..

За 10 година власти Српске напредне странке у Србији је изграђено 135 здраствених објеката. Та чињеница посебно добија на значају ако узмемо у обзир да прошли режим није изградио ниједан. Зато могу да разумем опозиционе политичаре који су били део тог режима и да им је изградња болница и клиника непозната категорија, али никако не могу да разумем страначког колегу коме смета изградња болнице макар она била и приватана, у Србији која је своје здравство у протеклих неколико година подигла на високо 18. место у Европи, од последњег места, међу 35 држава Европског здраственог потрошачког индекса.

Када је све у складу са законом, зашто је изградња једне приватне болнице организовани криминал? Прихватајући место градоначелника прихватила сам не само формално, већ морално, етички, друштвено одговорно, да најбоље што умем у домену својих овлашћења, допринесем развоју града. Зато ћу увек подржати политику изградње нове клинике, нове фабрике, набавку нове опреме, него спречавати исто! Укратко, политика развоја ће увек бити моја опција. Када кажем увек, не мислим само на тренутну позицију коју обављам, већ и као грађанки, здравље људи и њихово лечење биће ми приоритет! Апсолутно ми је незамисливо да спречавам изградњу болнице уредно добијених дозвола, а још незамисливије да у том процесу спречавања неког оптужим ни мање ни више него за организвани криминал! Но, погледајмо чињеницама у очи. Инвеститор спорне болнице у улици Петра Сератлића добио је локацијске услове у мају 2020. године, пре него што сам ступила на место градоначелника Града Ниша, а грађевинску дозволу неколико месеци касније. Још 2015. године, у време када је градоначелник Ниша био садашњи директор УКЦ Зоран Перишић, промењен је, без промене Генералног урбанистичког плана, План генералне регулације подручја ГО Медијана према коме је земљиште појединих парцела из јавне намене прешло у нејавну намену. Три године касније у време градоначелника Дарка Булатовића, другим изменама Плана генералне регулације подручја ГО Медијана готово све парцеле поред новог УКЦ добиле су нејавну намену, што значи да су на њима могли да се граде пословни објекти, укључујући и здравствене установе. Зашто је баш тај део изузет из јавне намене, а не и други делови уз УКЦ то треба да објасне други, не ја. О свему томе постоји уредна документација.

Локацијски услови и грађевинска дозвола за „спорну“ локацију потписани су у време и по овлашћењу начелника Градске управе који је данас, правни саветник директора УКЦ Ниш. Дакле, људи који су давали дозволе данас оспоравају сами себе. О, каквог ли апсурда! Што се тиче улице Петра Сератлића, коју потврђују планови још из далеке 1977. али и сам Републички геодетски завод, много битније од тога КО управља њоме је КАКО управља, да ли у складу са моралом, етиком, друштвеном бригом у најбољем интересу грађана или нечим другим! Да ли би Катастар издао кућни број, а Скупштина града Ниша дала сагласност за именовање улице која је, како тврди УКЦ Ниш, само њихова сервисна саобраћајница?

Град не треба да интересују лични анимозитети. Најлакше је викати „држите лопова“, а теже је лечити последице појединих корака из прошлости.


#   Ниш   СНС   Драгана Сотировски   Зоран Перишић   Скупштина града Ниша   Универзитетски клинички центар ниш
@sns_srbija #GradonacelnicaN @ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима