Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У 2014. смањење броја службеника

rssBookmark and Share

Лесковац 05.01.2014. Tanjug

Лесковац у 2014. години очекује да се у област пољопривреде уложи од 20 до 30 милиона евра, изјавио је градоначелник Горан Цветановић.

У 2014. смањење броја службеника

Подсећајући да у Лескову има 24.000 регистрованих пољопривредних произвођача, Цветановић је истакао да је улагање у пољопривреду перспектива тог краја.

"Очекујемо да се 2014. инвестира можда од 20 до 30 милиона евра у област пољопривреде. Ми смо једини град који има два пољопривредна бренда, ајавар и роштиљ месо и сада планирамо и трећи - 'лесковачку спржу'", рекао је Цветановић.

У овој години наставља се изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода недалеко од града, које треба да буде завршено 2015, казао је Цветановић, подсећајући да је за изградњу тог постројења ЕУ обезбедила 10,5 милиона евра, влада Холандије осам милиона евра, а Влада Србије још око шест милиона евра.

"У питању је капитални објекат, фабрика за пречисћавање отпадних вода, вредна 24 милиона евра. Поред тога, хигијена у граду је на много вишем нивоу, грађани су задовољни начином и комуникацијом са локалном самоуправом, али оно што је највећа брига града Лесковца јесте велики број незапослених", рекао је Цветановић.

Према његовим речима, у 2014. приоритет локалне самоуправе биће усмерен на самозапошљавање.

"Из локалног буџета прошле године инвестирали смо 60 милиона динара за самозапошљавање, а ове године планирамо око 30 милиона динара", истакао је градоначелник Лесковца, указујући да је најбитније да грађани постану свесни да је "запошљавање у локалној самоуправи прошлост".

Цветановић сматра да се, иако је локална власт у 2013. добро радила, могло и више, али да је отежавајућу околност представљао наслеђени дуг који је владајућа коалиција у Лесковцу са СНС на челу преузела од бивше градске власти, на чијем је челу била ДС, као и велики број службеника у локалној администрацији.

"Наследили смо дуг од две милијарде, али смо успели да вратимо 1,2 милијарде динара. Направили смо финансијски систем који може да функционише, враћамо дугове, регулисали смо обавезе према ЕПС-у и осталим добављачима, а оно што је најбитније почели смо са пројектима које можемо да реализујемо у наредном периоду", казао је Цветановић.

Коментаришући заобилажење нове трасе аутопута Е75 Лесковца, уз образложење да се то ради због ширења града, Цветановић је оценио да је то довело до исељавања око 10.000 људи.

Он је упозорио на то да ће многа места, попут Предејана и насеља у Грделичкој клисури, такође, бити одсечена ако се не ураде добре петље на аутопуту и ако се у тим местима, која сада живе од путника у транзиту, не отворе мини погони.

"Могу да их замолим и апелујем да воде рачуна о југу Србије не само због административне границе са Косовом и Метохијом, већ зато што су то марљиви и вредни људи, а миграција је све више присутна", нагласио је Цветановић.

Говорећи о бројној локалној администрацији, градоначелник је упозорио службенике да њихова радна места зависе од њих самих.

Према његовим речима, 1.200 запослених је велики број, а још 317 њих, који су раније отпуштени, судским пресудама се враћа на посао, што град додатно оптерећује.

Цветановић је напоменуо да је током 2013. године свакој особи која је враћена на посао уплаћено три милиона динара одштете, што укупно износи око 80 милиона динара, а у 2014. ће тај износ бити још већи.

"Покушаћемо да се рационално понашамо, да сви који раде оправдају плату коју примају, а ако се то не деси, они ће сами себе да елиминишу својим радом", категоричан је Цветановић.

Градоначелник је најавио да ће почетком 2014. велики број службеника бити укључен у припрему пројеката којима ће град конкурисати за европске предприступне фондове, јер сматра да је то велика шанса за локалне самоуправе.


#   Лесковац   градоначелник   Горан Цветановић     умањење   радна места   пречишћавање
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима