Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић о упаду РОСУ у Штрпце: Нисмо наивни да очекујемо реакцију Запада

rssBookmark and Share

Призрен 16.03.2022. Танјуг, РТС

Председник Александар Вучић изјавио је да не очекује никакву реакцију међународне заједнице на упад припадника косовске полиције РОСУ у више српских кућа у Штрпцу, Севцу и Брезовици, јер ће Приштина рећи да је то у склопу борбе против криминала и корупције, иако им је циљ сасвим другачији.

Вучић о упаду РОСУ у Штрпце: Нисмо наивни да очекујемо реакцију Запада

Вучић је приликом обиласка фабрике "БМТС Технолоџи" у Новом Саду рекао и да се тренутно не воде суштински преговори са Русијом о новом уговору за увоз гаса, да ће их бити након избора, и изразио је уверење да ће Србија добити најбољу цену у Европи.

Александар Вучић је рекао да је циљ Приштине да "очисте" Сиринићку жупу, да би југ Космета био ослобођен присуства Срба, да не могу тамо да опстану, а све прикривено иза лажне бриге за поштење у односу на управљање Брезовицом. Каже да не очекује никакву реакцију међународне заједнице на упад припадника косовске полиције РОСУ у више српских кућа у Штрпцу, Севцу и Брезовици, јер ће Приштина рећи да је то у склопу борбе против криминала и корупције, иако им је циљ сасвим другачији.

"Мени је то сасвим јасно, а да ли ће и другима бити јасно, то је друга ствар... А, да ли да очекујемо да неко нешто каже? Немојте да сте наивни. Давно смо превазишли тај степен наивности да верујемо да ће неко на Западу да каже било шта против малтретирања Срба на КиМ", поручио је Вучић.

Подсетио је да се сутра навршава 18. година од погрома Срба, 17. марта 2004. године, питајући колико је људи, за тих 18 година, одговарало, за уништавање српских светиња и убијање људи, додајући да се они који су у Београду тада ћутали и ништа нису предузимали, данас хвале тиме што су ћутали и ништа нису предузимали.

"Али, то нам је наук да бринемо да нам се макар у таквој размери, трагедије на Косову и Метохији више не догађају", рекао је Вучић. 

Преговори о цени гаса после избора

Вучић је приликом обиласка фабрике "БМТС" у Новом Саду да се тренутно не воде суштински преговори са Русијом о новом уговору за увоз гаса, да ће их бити након избора, и изразио је уверење да ће Србија добити најбољу цену у Европи.

На питање о изјави директора "Србијагаса" који је најавио почетак преговора са Русијом о новом уговору око испоруке гаса, и питање каква је позиција, шта се може очекивати, имајући у виду да је Србија подржала по први пут санкције у вези Украјине, Вучић је рекао да су забринути за наше односе они који говоре о увођењу најгрубљих санкција.

Истакао је да Србија према Русији није уводила санкције.

"Што се гаса тиче неће бити суштинских преговора пре избора. Они који добију поверење грађана моћи ће да преговарају. Важно је да покушамо да за наше грађане обезбедимо што је најбоље и најјефтиније могуће. Ако не буде неких других сметњи, као прекида гасовода, што се десило на Јамалу, то јест ако се такве ствари не буду дешавале са Бугарском, јер и она у великом проценту зависи од руског гаса, верујем да ћемо имати повољну цену", рекао је Вучић.

Казао је да ће цена бити нешто другачија у односу на цену пре пола године или пре годину дана.

"Верујем и сигуран сам да ћемо имати најбољу цену у Европи. Али ко може гарантовати да ће све функционисати. Да зависи од нас данас би могао да кажем да бисмо били у три европске земље са најповољнијом ценом", нагласио је Вучић.

Рекао је да га радује када отвара фабрике, покреће погоне, доводи инвеститоре, јер је то важно у овој ситуацији.

Указао је на огромне проблеме са којима се суочава земља у обезбеђивању робе.

"Ниједно осигуравајуће предузеће неће да да гаранције за превоз робе преко Црног мора до Констанце. Поставља се питање одакле да довозимо, али сналазимо се. Имају неке ствари о којима ћу, када будемо добро проучили наредних дана обавестити људе", рекао је Вучић и додао да се ради о стварима које су плод санкција ЕУ.

Истакао је да ће у Србији бити свега довољно и да ће се трудити те цене буду међу најнижима на европском континенту.

Одлука Европског савета биће компликована за Србију ако не буде изузета 

Председник Вучић рекао је да ће се после одлуке Европског савета о санкцијама Русији којима је обухваћен и "Гаспромњефт", Србија наћи у веома компликованој ситуацији ако не буде изузета.

"Синоћ сам упознат са одлуком Европском савета. Шефови влада ЕУ су донели ту одлуку која је за нас чудна. Од синоћ разговарамо и са Европљанима и са нашим америчким партнерима, а од јутрос и са руским партнерима и не желим да износим политичке ставове све док не анализирам одлуку", рекао је Вучић.

Навео је да је суштина у томе да су Европљани себи оставили могућност да на својој територији послују са "Гаспромњефтом", увозе и извозе од Руса, али да треће земље где су предузећа или компаније или рафинерије у власништву Руса не могу да увозе или извозе нафту.

"То ће рећи, нису казнили Русе, нису казнили себе, казнили су нас", констатовао је Вучић.


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   Штрпце   РОСУ полиција   Призрен
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима