Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић, Рама и Заев траже подршку за Отворени Балкан

Bookmark and Share

20.12.2021. DW (ДОЈЧЕ ВЕЛЕ), РТС

"Надамо се да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан као допринос потпуном спровођењу Берлинског процеса“, пишу Рама, Заев и Вучић у ауторском чланку за "Франкфуртер Алгемајне цајтунг".

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"Европа није само континент, већ и визија. Међутим, грађани земаља Западног Балкана, који су значајан део континента и те визије, предуго су искључени и игнорисани. Жеља наших људи да буду прихваћени од стране чланица ЕУ више пута је осујећена - унутрашњом политиком земаља чланица, неодржавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, исељавања и изостанка већих инвестиција. Као политички челници тих земаља, можемо се или жалити - или нешто предузети против тога. Ми смо се одлучили за ово друго", пише у тексту објављеном у немачком дневнику "Франкфуртер алгемајне цајтунг" под насловом "Перспектива за Балкан", који су потписали премијер Албаније Еди Рама, премијер Северне Македоније Зоран Заев и председник Србије Александар Вучић.

Тројица лидера у тексту даље наводе да су у новембру 2019. године потписали прелиминарни споразум о подршци Берлинском процесу, и то преузимањем одговорности за продубљену сарадњу у регији.

"Наша визија је да применом четири европске слободе у нашим земљама превладамо друштвене, економске и трговинске препреке које коче економски раст наше регије. Зато смо потписали споразуме који укидају граничне контроле како би роба могла да пролази готово без застоја, и који нашим грађанима омогућавају несметани рад у другој земљи", пишу Рама, Вучић и Заев.

"Наша иницијатива, коју називамо Отворени Балкан, показала се ефикасном и корисном у превладавању врло тешког времена пандемије. Иако иницијатива до сада укључује само Србију, Албанију и Северну Македонију, отворена је за све чланице западног Балкана. Користимо ову прилику и још једном позивамо све наше суседе да се придруже и свом становништву понуде погодности које ми нудимо својем", апелују Рама, Вучић и Заев у франкфуртском листу.

"Често критиковани као европско буре барута, ми као одговорни политичари не можемо допустити да се наша регија врати у ноћне море прошлости, у фази када ЕУ није у стању да учини више за своје проширење", стоји још у поменутом тексту као и то да "Отворени Балкан није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ напротив - велики корак ка чланству."

Тројица лидера изражавају и наду "да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан као допринос потпуном спровођењу Берлинског процеса. Како наводе, више шефова држава и влада европских земаља и америчка влада већ су изразили своју подршку.

"Захваљујемо им се на томе. Своју подршку су изразили и предузетници, пољопривредници и студенти из целог западног Балкана. Они су нам инспирација.

Сада би цела ЕУ требало да се придружи подршци овој иницијативи и подстакне наше суседе да њену пуну имплементацију, из неопходности претворе у чињеницу. Крајње је време да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједничку будуц́ност - која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Будућност која се издиже изнад спорова из прошлости и нашој деци даје наду и земље у којима заслужују да живе", пише на крају текста објављеном у Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Вучић, Рама и Заев су у суботу позвали у отвореном писму све у региону да се придруже иницијативи Отворени Балкан.

Они су још једном позвали све суседе да се окупе и својим грађанима понуде погодности које нуди ова иницијатива.


#   Србија   Александар Вучић   Албанија   Еди Рама   Тирана   Зоран Заев   Република Северна Македонија   Отворени Балкан
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима