Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Уставни и законски рокови за одржавање избора се морају поштовати

rssBookmark and Share

02.05.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом захтева дела опозиције да се избори одложе, да постоје јасни уставни и законски рокови за одржавање избора и они се морају поштовати.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Истакао је "да се избори не могу одлагати све док неки не процене да могу да победе". Упркос последицама епидемије, Србија економски добро стоји, поновио је Вучић

Александар Вучић је подсетио да су избори били планирани за крај марта, и да су једном већ померени до крајњег датума који Устав подразумева, и указао да би сада даље одлагање значило да се мандат Скупштине продужава мимо Устава и закона, односно да се земља уводи у диктатуру.

Поједине странке опозиције тражиле су, подсећа, одлагање избора још у децембру, јануару, када су, како наводи, код њега тим поводом долазили разни европски посредници, иако су избори били планирани за почетак марта.

"Рекли смо да не разумемо шта то значи, да нисмо земља у којој је могуће увести диктатуру, па да има Народна скупштина са мандатом од четири и по, пет година. Мандат је четири године и зна се када иду избори. Али изашли смо у сусрет. Рекао сам да можемо да их одржимо до крајњег датума, и зато су били заказани за 26. април", рекао је Вучић за Танјуг после обиласка 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

А онда се догодила епидемија коронавируса, када су, каже, говорили како им све одговара, јер је народ незадовољан, у кућама све време.

"То могу да искористе и победе без проблема. Шта да радимо, да чекамо док не буду мислили да сигурно могу да победе? То више нема никаквог смисла", рекао је Вучић.

Понавља да је важно да се поштују уставни и законски рокови, а народ нека одлучи.

"Каква год била одлука народа, она ће бити поштована, без обзира на то што сам сигуран да ће они који ће бити део Владе имати тежи посао, из ирационалних разлога", оценио је председник Србије.

Подвукао је да је важно да се поштују Устав и закон, а народ нека дâ свој суд.

Констатовао је и да они који су били против власти никада нису имали толику медијску подршку и присуство у јавности од увођена вишестраначког парламентаризма 1990-их. 


#   Александар Вучић   Избори 2020   Коронавирус
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима